Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231941
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5047
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1538
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231941
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5047
Składniki
umyć płaty śledziowe i pokroić je na kawałki. Włożyć je do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę.
Przygotować zalewę z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotować pod przykryciem, doprowadzić do wrzenia i po 2 minutach wyłączyć. Ostudzić.
Śledzie wyjąć z wody, włożyć najlepiej do szklanego naczynia, zalać ostudzoną zalewą, przykryć i odstawić do lodówki na dobę.
Po upływie doby obrać cebulę i pokroić w łódeczki, włożyć do głębokiego talerza. Posypać po całej powierzchni solą, pozostałymi przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, wymieszać i odstawić na godzinę. Skruszoną cebulę zalać szklanką oleju.
Przygotować 2 półlitrowe słoiki. na dno położyć przyprawioną cebulę, następnie 3-4 kawałki śledzia. znowu cebulę i tak do samej góry słoika. Wypełnić 2 słoiki i na koniec zalać olejem, który został w talerzu.
Tak przygotowane słoiki włożyć do lodówki, po odczekaniu kolejnej doby śledzie są gotowe do jedzenia. Z własnego doświadczenia wiem, że im dłużej przegryzają się w słoiku tym są lepsze.Zdarzyło mi się jeść je dopiero po 3 tygodniach i były pyszne.
Według tego przepisu można przyrządzić inne ilości śledzi, zachowując odpowiednią proporcję przypraw i składników. Smacznego