Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 195
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 195
Składniki
umyć płaty śledziowe i pokroić je na kawałki. Włożyć je do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę.
Przygotować zalewę z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotować pod przykryciem, doprowadzić do wrzenia i po 2 minutach wyłączyć. Ostudzić.
Śledzie wyjąć z wody, włożyć najlepiej do szklanego naczynia, zalać ostudzoną zalewą, przykryć i odstawić do lodówki na dobę.
Po upływie doby obrać cebulę i pokroić w łódeczki, włożyć do głębokiego talerza. Posypać po całej powierzchni solą, pozostałymi przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, wymieszać i odstawić na godzinę. Skruszoną cebulę zalać szklanką oleju.
Przygotować 2 półlitrowe słoiki. na dno położyć przyprawioną cebulę, następnie 3-4 kawałki śledzia. znowu cebulę i tak do samej góry słoika. Wypełnić 2 słoiki i na koniec zalać olejem, który został w talerzu.
Tak przygotowane słoiki włożyć do lodówki, po odczekaniu kolejnej doby śledzie są gotowe do jedzenia. Z własnego doświadczenia wiem, że im dłużej przegryzają się w słoiku tym są lepsze.Zdarzyło mi się jeść je dopiero po 3 tygodniach i były pyszne.
Według tego przepisu można przyrządzić inne ilości śledzi, zachowując odpowiednią proporcję przypraw i składników. Smacznego