Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20259
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1070
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1252
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20259
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1070
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1252
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Składniki
umyć płaty śledziowe i pokroić je na kawałki. Włożyć je do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę.
Przygotować zalewę z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych. Gotować pod przykryciem, doprowadzić do wrzenia i po 2 minutach wyłączyć. Ostudzić.
Śledzie wyjąć z wody, włożyć najlepiej do szklanego naczynia, zalać ostudzoną zalewą, przykryć i odstawić do lodówki na dobę.
Po upływie doby obrać cebulę i pokroić w łódeczki, włożyć do głębokiego talerza. Posypać po całej powierzchni solą, pozostałymi przyprawami i wyciśniętym czosnkiem, wymieszać i odstawić na godzinę. Skruszoną cebulę zalać szklanką oleju.
Przygotować 2 półlitrowe słoiki. na dno położyć przyprawioną cebulę, następnie 3-4 kawałki śledzia. znowu cebulę i tak do samej góry słoika. Wypełnić 2 słoiki i na koniec zalać olejem, który został w talerzu.
Tak przygotowane słoiki włożyć do lodówki, po odczekaniu kolejnej doby śledzie są gotowe do jedzenia. Z własnego doświadczenia wiem, że im dłużej przegryzają się w słoiku tym są lepsze.Zdarzyło mi się jeść je dopiero po 3 tygodniach i były pyszne.
Według tego przepisu można przyrządzić inne ilości śledzi, zachowując odpowiednią proporcję przypraw i składników. Smacznego