Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe śledzie nie tylko na wigilijny stół, ale również w powszednie dni.
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45688
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23153
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1490
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45688
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23153
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1490
Składniki
Na początku śledzie należy namoczyć w zalewie octowej, w której 1 litr wody zagotowujemy z 1/4 szklanki octu wraz z 5 liśćmi laurowymi i 8 ziarnami ziela angielskiego, łyżeczką soli i cukru.
Śledzie zalewamy ostudzoną zalewą, namaczamy je przez około 6 godzin.
W międzyczasie obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w piórka. Następnie na nagrzanej patelni z oliwą szklimy cebulę, ale musimy uważać by cebula się nie zarumieniła.
Następnie dodajemy marchewkę i warzywa dusimy od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy zmiękną, po czym posypujemy je solą i pieprzem i wrzucamy 5 liści laurowych i 7 ziaren ziela angielskiego. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Warzywa zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie odsączamy od zalewy i przekładamy wystudzonymi warzywami. Śledzie najlepsze do spożycia będą na drugi dzień.