Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe śledzie nie tylko na wigilijny stół, ale również w powszednie dni.
Świetnie na nie nadają się, mocno wyrośnięte ogórki, z którymi nie wiadomo, c...
Odsłon: 102
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 235
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 95
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 784
Sos wieprzowy ugotowany ze ścinek mięsa z obróbki szynki i schabu, doprawiony...
Odsłon: 396
Taki pieróg z farszem jest bardzo smaczny. Pasuje, żeby zabrać go do pracy.
Odsłon: 270
Świetnie na nie nadają się, mocno wyrośnięte ogórki, z którymi nie wiadomo, c...
Odsłon: 102
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 235
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 95
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 784
Sos wieprzowy ugotowany ze ścinek mięsa z obróbki szynki i schabu, doprawiony...
Odsłon: 396
Taki pieróg z farszem jest bardzo smaczny. Pasuje, żeby zabrać go do pracy.
Odsłon: 270
Składniki
Na początku śledzie należy namoczyć w zalewie octowej, w której 1 litr wody zagotowujemy z 1/4 szklanki octu wraz z 5 liśćmi laurowymi i 8 ziarnami ziela angielskiego, łyżeczką soli i cukru.
Śledzie zalewamy ostudzoną zalewą, namaczamy je przez około 6 godzin.
W międzyczasie obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w piórka. Następnie na nagrzanej patelni z oliwą szklimy cebulę, ale musimy uważać by cebula się nie zarumieniła.
Następnie dodajemy marchewkę i warzywa dusimy od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy zmiękną, po czym posypujemy je solą i pieprzem i wrzucamy 5 liści laurowych i 7 ziaren ziela angielskiego. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Warzywa zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie odsączamy od zalewy i przekładamy wystudzonymi warzywami. Śledzie najlepsze do spożycia będą na drugi dzień.