Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe śledzie nie tylko na wigilijny stół, ale również w powszednie dni.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2314
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3446
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4145
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73826
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 559
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2314
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3446
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4145
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73826
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 559
Składniki
Na początku śledzie należy namoczyć w zalewie octowej, w której 1 litr wody zagotowujemy z 1/4 szklanki octu wraz z 5 liśćmi laurowymi i 8 ziarnami ziela angielskiego, łyżeczką soli i cukru.
Śledzie zalewamy ostudzoną zalewą, namaczamy je przez około 6 godzin.
W międzyczasie obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w piórka. Następnie na nagrzanej patelni z oliwą szklimy cebulę, ale musimy uważać by cebula się nie zarumieniła.
Następnie dodajemy marchewkę i warzywa dusimy od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy zmiękną, po czym posypujemy je solą i pieprzem i wrzucamy 5 liści laurowych i 7 ziaren ziela angielskiego. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Warzywa zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie odsączamy od zalewy i przekładamy wystudzonymi warzywami. Śledzie najlepsze do spożycia będą na drugi dzień.