Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i orginalna przekąska na przyjęcia i nie tylko :)
Ciasto drożdżowe: Włóż drożdże do miseczki i wlej połowę wody. Rozmieszaj je aż przybiorą płynną postać i odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę, zrób wgłębienie w powstałej "górce mąki ", dodaj po kolei sól, wodę i zaczyn drożdżowy. Początkowo mieszaj ciasto dużą łyżką, potem w miarę łączenia się składników zagniataj je rękami aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformowaną z ciasta kulę przełóż do dużej, wysmarowanej oliwą miski. Odstaw na ok.90 minut by podowiło swoją objętość.
Nagrzej piekarnik do 220 st. Następnie wysmaruj oliwą 2 arkusze papieru do pieczenia i wyłóż nimi 2 blachy. Na paletlni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną wcześniej cebulę. Drobno pokrój oliwki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pieczarki.
Ciasto rowałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Rozłóż na nim warstwę cebuli, pieczarek, sera i oliwek. Zwijaj ciasto wraz z całą jego zawartością w wałek przypominający roladę. Odstające brzegi ciasta posmaruj wodą by lepiej do siebie przylegały. Nastepnie potnij roladę ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1 cm (tzw. ślimaczki). Poukładaj je na blachach, zachowując odstępy i piecz ok.15-20 min aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Podawaj gorące. Dzieciom ślimaczki najbardziej smakują lekko ostudzone polane ketchupem.
miodowy budyniowiec z porzeczkami i agrestem na prawie-kruchym cieście
Odsłon: 13270
Szukasz przepisu na lekki placek na lato? Wypróbuj przepis na ciasto z porzec...
Odsłon: 71
Jesteś miłośnikiem słodko-kwaskowatych połączeń? Wypróbuj sprawdzony przepis...
Odsłon: 97
Orientalna zupa z krewetkami to pyszna, prosta, pikantna, esencjonalna zupa z...
Odsłon: 150
miodowy budyniowiec z porzeczkami i agrestem na prawie-kruchym cieście
Odsłon: 13270
Szukasz przepisu na lekki placek na lato? Wypróbuj przepis na ciasto z porzec...
Odsłon: 71
Jesteś miłośnikiem słodko-kwaskowatych połączeń? Wypróbuj sprawdzony przepis...
Odsłon: 97
Orientalna zupa z krewetkami to pyszna, prosta, pikantna, esencjonalna zupa z...
Odsłon: 150
Składniki
Ciasto drożdżowe: Włóż drożdże do miseczki i wlej połowę wody. Rozmieszaj je aż przybiorą płynną postać i odstaw na 15 minut. Przesiej mąkę, zrób wgłębienie w powstałej "górce mąki ", dodaj po kolei sól, wodę i zaczyn drożdżowy. Początkowo mieszaj ciasto dużą łyżką, potem w miarę łączenia się składników zagniataj je rękami aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformowaną z ciasta kulę przełóż do dużej, wysmarowanej oliwą miski. Odstaw na ok.90 minut by podowiło swoją objętość.
Nagrzej piekarnik do 220 st. Następnie wysmaruj oliwą 2 arkusze papieru do pieczenia i wyłóż nimi 2 blachy. Na paletlni rozgrzej masło i podsmaż na nim posiekaną wcześniej cebulę. Drobno pokrój oliwki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pieczarki.
Ciasto rowałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Rozłóż na nim warstwę cebuli, pieczarek, sera i oliwek. Zwijaj ciasto wraz z całą jego zawartością w wałek przypominający roladę. Odstające brzegi ciasta posmaruj wodą by lepiej do siebie przylegały. Nastepnie potnij roladę ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1 cm (tzw. ślimaczki). Poukładaj je na blachach, zachowując odstępy i piecz ok.15-20 min aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Podawaj gorące. Dzieciom ślimaczki najbardziej smakują lekko ostudzone polane ketchupem.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Duszona cukinia z marchewką i pomidorami
Przekąski
Jaglanka curry
Przekąski
Tortilla z łososiem i rukolą
Przekąski
Wytrawne nachosy z domowej tortilli
Duszona cukinia z marchewką i pomidorami
Nie ma nic zdrowszego od połączenia marchewki i cukinii, a z soczystymi pomid...
Odsłon: 5098
Jaglanka curry
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 89