Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, szybka tarta Galette z parówkami w plasterkach i jajkiem idealna do tego by ja pokroić i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy na drugie śniadanie
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 8
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 131
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 172
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 339
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3923
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 8
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 131
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 172
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 339
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3923
Składniki
Z mąki i zimnego masła i odrobiny soli zagniatamy szybko ciasto.Wkładamy je na chwilę do lodówki. Parówki kroimy na cienkie plasterki. Na stole rozwijamy papier do pieczenia i rozwałkowujemy na nim ciasto na kształt mniej więcej okręgu. Pokrojone w plasterki parówki rozrzucamy mniej więcej w kółko na cieście zostawiając wolny środek. Zagniatamy brzegi ciasta do środka (nie musi być idealnie). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje w wolny środek na cieście wbijamy jajko. Czerwoną cebulę kroimy w paseczki i rozsypujemy na cieście. Skraplamy całość oliwą a jajko doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy tak powstałą tartę razem z papierem na blaszkę. Pieczemy około 20 minut aż parówki się zarumienią a jajko całkowicie zetnie. Posypujemy zieloną cebulką po wyjęciu z piekarnika, kroimy na 4 części, które pakujemy do śniadaniówek i mamy pyszny, nietypowy posiłek - idealne, pełne energii drugie śniadanie.