Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta cebulowa z oliwkami

Tarta cebulowa z oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 8611

Dla wszystkich smakoszy tart i pizz :)

Składniki

  • Do sosu - mąka, 4 łyżki
  • masło, 2 łyżki
  • sól, pieprz, 2 szczypty
  • mleko, 3/4 szklanki
  • Ciasto - mąka, 1,5 szklanki
  • margaryna, 70 gr
  • jajka (żółtka), 2
  • sól, 1
  • Farsz - cebule, 3 duże
  • por, 1
  • przecier pomidorowy (najlepiej domowy), 1
  • czosnek, 2 ząbki
  • ser żółty starty, odrobina
  • oliwki zielone, według uznania
  • boczek/szynka, 4 plastry
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tarta cebulowa z oliwkami

Przygotowanie

  1. Ciasto Mąkę, sól, margarynę i żółtka łączymy razem.Wyrabiamy na stolnicy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy albo mąki ,albo w razie gdyby ciasto nie chciało się nam zagnieść - 2 łyżki mleka. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki. W formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto. Spód dziurkujemy widelcem. Sam spód pieczemy ok 15 minut. 2 cebule kroimy w talarki. Lekko solimy. Jedną cebulę ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy (do rozsmarowania na spód ciasta). Boczek/szynkę podsmażamy na patelni. I łaczymy z przyprawami. Pora kroimy w talarki. I układamy na podpieczonym spodzie. Najpierw wykładamy naszą bazę - startą cebulę, dodajemy przecieru pomidorowego, boczku. Na samym wierzchu układamy talarki cebuli i pora. Pod koniec pieczenia dodajemy odrobinę startego sera. Na 10 minut przed końcem pieczenia całość zalewamy sosem beszamelowym. I układamy przekrojone oliwki.

  2. Sos : Masło roztapiamy i dodajemy mąkę. Kiedy całość wymieszamy dodajemy powoli mleko do jednolitości. Doprawiamy do smaku - sól i pieprz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń