Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarteletki z farszem z cebuli, szynki i sera, ozdobione gałązkami natki pietruszki to doskonała przekąska do piwa lub wina.
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 300
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1643
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 300
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1643
Składniki
Mąkę szybko zagnieść z masłem, jajkiem i wodą, uformować kulę, przykryć i stawić na dwie godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, wyłożyć nim foremki o średnicy 10cm. Piec 15 min w temp. 220C
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju; wyjąć, odstawić do ostygnięcia. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem.
Tarteletki napełniać na zmianę cebulą, szynką, serem. RADA: Jeśli przygotujemy tarteletki, wcześniej należy je podgrzać przed podaniem, gdyż tylko w ten sposób wydobędziemy ich smak i prawidłową konsystencję żółtego sera.