Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja mam sprawdzony WIEJSKI sposób na młode ziemniaki, których smak przeważnie jest słabo wyczuwalny. Myślę, ze spokojnie można spróbować także ze starymi. Super dodatek do obiadu, kolacji, potraw z rusztu czy też jako osobne danko np. z kefirkiem.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44783
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44783
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki, przełożyć do rondla (najlepiej z grubym dnem), wlać pół szklanki gorącej wody z łyżeczką Vegety i nakryć pokrywką. Ziemniaki nie będą przykryte, ale o to właśnie chodzi. Po kilku minutach gotowania wlać pół litra śmietany (18-30%) i nie mieszać ! Nakryć pokrywką i gotować na małym ogniu. W tym czasie posiekać cebulkę w dowolnej ilości i lekko zrumienić na odrobinie oleju. Gdy jest gotowa, dodać do gotujących się (duszących) ziemniaków i wtedy ostrożnie przemieszać. Ziemniaki mogą lekko przywrzeć, ale taka ich uroda :) Czym tłuściejsza śmietana, tym mniej przywierają. Można podlać kilkoma łyżkami mleka, jeśli ziemniaki są długo twarde. Gdy ziemniaki są już niemal miękkie, dodajemy sporo pieprzu oraz sporo posiekanego koperku (zimą może być mrożony, ew. szczypiorek). Kto nie dba o linię, może dodać łyżkę skwarków - WARTO, bo poprawiają smak ! Ziemniaki zgniatamy na puree i ew. doprawiamy solą, Vegetą, pieprzem lub granulowanym czosnkiem.