Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja mam sprawdzony WIEJSKI sposób na młode ziemniaki, których smak przeważnie jest słabo wyczuwalny. Myślę, ze spokojnie można spróbować także ze starymi. Super dodatek do obiadu, kolacji, potraw z rusztu czy też jako osobne danko np. z kefirkiem.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2158
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17979
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1991
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2158
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17979
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1991
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki, przełożyć do rondla (najlepiej z grubym dnem), wlać pół szklanki gorącej wody z łyżeczką Vegety i nakryć pokrywką. Ziemniaki nie będą przykryte, ale o to właśnie chodzi. Po kilku minutach gotowania wlać pół litra śmietany (18-30%) i nie mieszać ! Nakryć pokrywką i gotować na małym ogniu. W tym czasie posiekać cebulkę w dowolnej ilości i lekko zrumienić na odrobinie oleju. Gdy jest gotowa, dodać do gotujących się (duszących) ziemniaków i wtedy ostrożnie przemieszać. Ziemniaki mogą lekko przywrzeć, ale taka ich uroda :) Czym tłuściejsza śmietana, tym mniej przywierają. Można podlać kilkoma łyżkami mleka, jeśli ziemniaki są długo twarde. Gdy ziemniaki są już niemal miękkie, dodajemy sporo pieprzu oraz sporo posiekanego koperku (zimą może być mrożony, ew. szczypiorek). Kto nie dba o linię, może dodać łyżkę skwarków - WARTO, bo poprawiają smak ! Ziemniaki zgniatamy na puree i ew. doprawiamy solą, Vegetą, pieprzem lub granulowanym czosnkiem.