Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja mam sprawdzony WIEJSKI sposób na młode ziemniaki, których smak przeważnie jest słabo wyczuwalny. Myślę, ze spokojnie można spróbować także ze starymi. Super dodatek do obiadu, kolacji, potraw z rusztu czy też jako osobne danko np. z kefirkiem.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6624
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4549
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327011
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6624
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4549
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327011
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki lub ósemki, przełożyć do rondla (najlepiej z grubym dnem), wlać pół szklanki gorącej wody z łyżeczką Vegety i nakryć pokrywką. Ziemniaki nie będą przykryte, ale o to właśnie chodzi. Po kilku minutach gotowania wlać pół litra śmietany (18-30%) i nie mieszać ! Nakryć pokrywką i gotować na małym ogniu. W tym czasie posiekać cebulkę w dowolnej ilości i lekko zrumienić na odrobinie oleju. Gdy jest gotowa, dodać do gotujących się (duszących) ziemniaków i wtedy ostrożnie przemieszać. Ziemniaki mogą lekko przywrzeć, ale taka ich uroda :) Czym tłuściejsza śmietana, tym mniej przywierają. Można podlać kilkoma łyżkami mleka, jeśli ziemniaki są długo twarde. Gdy ziemniaki są już niemal miękkie, dodajemy sporo pieprzu oraz sporo posiekanego koperku (zimą może być mrożony, ew. szczypiorek). Kto nie dba o linię, może dodać łyżkę skwarków - WARTO, bo poprawiają smak ! Ziemniaki zgniatamy na puree i ew. doprawiamy solą, Vegetą, pieprzem lub granulowanym czosnkiem.