Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mmm, bardzo, bardzo... A odpowiednia i dla maluchów :)
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4131
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416315
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2848
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4131
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416315
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2848
Składniki
Kalarepki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać kalarepkę, ziemniaki, całe (obrane) cebule, sól i zalać ok. 0,5 l wody. Zagotować, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu ok. 10 min., aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągnąć cebule. Dodać śmietanę i rozmiksować zupę na krem. Podawać posypaną świeżymi ziołami wedle upodobań (koperek, pietruszka, szczypiorek). Zupka jest dość "konkretna", jeśli podaje się ją jako pierwsze danie obiadowe (zwł. o tej porze roku), na drugie wystarczy jakaś pożywna sałatka.