Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grissini, czyli włoskie paluchy chlebowe
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13010
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13010
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Składniki
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy fruktozę, wodę i łyżkę mąki. Odstawiamy na około 15-20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Dodajemy około 4/5 pozostałej mąki (odrobinę zostawić do zagniatania), sól i zioła prowansalskie. Uwaga, mieszamy ciasto, nie wyrabiamy. Odstawiamy na około 3 godzin do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte już ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około pół do jednego centymetra i kroimy na paski szerokości takiej samej. Lekko je rolujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10-15 minut.