Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grissini, czyli włoskie paluchy chlebowe
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 475
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9708
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 127
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 735
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 139
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 475
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9708
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 127
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 735
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 139
Składniki
Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy fruktozę, wodę i łyżkę mąki. Odstawiamy na około 15-20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Dodajemy około 4/5 pozostałej mąki (odrobinę zostawić do zagniatania), sól i zioła prowansalskie. Uwaga, mieszamy ciasto, nie wyrabiamy. Odstawiamy na około 3 godzin do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte już ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość około pół do jednego centymetra i kroimy na paski szerokości takiej samej. Lekko je rolujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10-15 minut.