Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia Jest źródłem beta-karotenu i witaminy E zawiera następujące składniki mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy C, B1, B2, PP. W skład oleju z pestek dyni wchodzi dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dynia ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Zaleca się jej podawanie przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami, gdyż działa moczopędnie. Ponadto poleca się ją osobą z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1916
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3873
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3661
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 462
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1916
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3873
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3661
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 462
Składniki
Dynię kroję na pół, usuwam pestki i układam w naczyniu żaroodpornym i pieczę ok. 45 minut na 150 stopni C. Gotuję wodę na 1 kg dyni 100 ml, gdy się zagotuje dodaję tam 2 goździki, 0,5 łyżeczki cynamonu lib 1 laskę laskę wnnilii, 10 dag cukru Zostawiam na 15 minut aby nasiąkło - można dodać przyprawę korzenną do piernika , aby smak był bardziej wyrazisty - według własnego upodobania Po upieczeniu łyżką wydrążam miąższ przekładam do garnka, wlewam wodę z przyprawami i blenduję, jeśli jest za gęsty mus to dodaję trochę wody. Zagotowuję tą dynię i gorącą wkładam do słoiczków a następnie pasteryzuję ok. 20 minut. Przechowuję w zimnym miejscu.