Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wróciłam z działki z litrem aronii, słoiczkiem malin i dwoma papierówkami. "Co tu z tym zrobić?"-pomyślałam. Zamarzyła mi się marmoladka...
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9653
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1149
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11504
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 520
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9653
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1149
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11504
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 520
Składniki
Najpierw umyłam, oczywiście, owoce. Na dno sporego garnka wlałam odrobinę wody tak, żeby je przykryć. Następnie wrzuciłam aronię i mieszając co jakiś czas, gotowałam 20 min. Kiedy wydzieliło się już duuużo soku, a owoce rozmiękły, dorzuciłam do garnka obrane i pokrojone jabłka, a następnie maliny. Po ok. 20 min. wsypałam cukier. Owoce gotowały się razem ok. 45 min. W trakcie mieszania,co jakiś czas, miażdżyłam łyżką niepokorną aronię. Pod koniec rozmieszałam w miseczce mąkę ziemniaczaną z sokiem z garnka i wlałam to z powrotem, mieszając. Tak gotowało się wszystko jeszcze ok. 5-10 min.
Kiedy dżemik był już gęsty, przelałam go do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i postawiłam na noc do góry dnem. Rano spróbowałam do śniadania, bo nie mogłam się już doczekać. Pycha!