Do góry

Przetwory Przepis na:

dżem aronia z maliną i jabłkiem

dżem aronia z maliną i jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 7351

Wróciłam z działki z litrem aronii, słoiczkiem malin i dwoma papierówkami. "Co tu z tym zrobić?"-pomyślałam. Zamarzyła mi się marmoladka...

Składniki

  • 1 kg aronii
  • 25 dag malin
  • 2 jabłka
  • 2,5 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
dżem aronia z maliną i jabłkiem

Przygotowanie

  1. Najpierw umyłam, oczywiście, owoce. Na dno sporego garnka wlałam odrobinę wody tak, żeby je przykryć. Następnie wrzuciłam aronię i mieszając co jakiś czas, gotowałam 20 min. Kiedy wydzieliło się już duuużo soku, a owoce rozmiękły, dorzuciłam do garnka obrane i pokrojone jabłka, a następnie maliny. Po ok. 20 min. wsypałam cukier. Owoce gotowały się razem ok. 45 min. W trakcie mieszania,co jakiś czas, miażdżyłam łyżką niepokorną aronię. Pod koniec rozmieszałam w miseczce mąkę ziemniaczaną z sokiem z garnka i wlałam to z powrotem, mieszając. Tak gotowało się wszystko jeszcze ok. 5-10 min.

  2. Kiedy dżemik był już gęsty, przelałam go do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i postawiłam na noc do góry dnem. Rano spróbowałam do śniadania, bo nie mogłam się już doczekać. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń