Do góry

Przetwory Przepis na:

Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie z oliwie z Tunezji

Grillowana papryka z ziołami w aromatycznej zalewie z oliwie z Tunezji

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 2875

Paprykę pokrojoną w cząstki posypuję suszonymi ziołami (majeranek, oregano, zielona czubrica) i grubo mieloną solą, skrapiam tunezyjską oliwą (wg uznania – świetnie komponuje się oliwa o smaku czosnku i bazylii) i grilluję, na klasycznym grillu lub w piekarniku, aż do zbrązowienia skórki. W międzyczasie w garnku rozgrzewam tunezyjską oliwę tłoczoną na zimno, bez dodatków smakowych lub ewentualnie o smaku czosnkowym. Zgrillowaną paprykę wkładam do słoiczka, dodaję 1-2 ząbki czosnku (może być w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki), listki świeżego majeranku, rozmarynu i oregano, dodaję wiórki suszonych pomidorów. Całość zalewam gorącą oliwą. Słoiczek zakręcam, odwracam do góry dnem i odstawiam do wystygnięcia. Tak „zawekowaną” paprykę w oliwie można bez obaw przechowywać przez dłuższy czas. Świetnie nadaje się do sałatek lub w wersji podgrzanej, do bagietki. Można ją również wykorzystać jako świetną, aromatyczną zalewę do sera bałkańskiego (ser kroimy w kostkę i wrzucamy do słoiczka z oliwą; po ok. tygodniu mam świetny serek „smakowy”…i oliwę do sałatki)

Składniki

  • Papryka 2 szt.
  • Oliwa z oliwek z Tunezji
  • Smakowa oliwa z oliwek najlepiej równiez ta tunezyjska
  • Sól
  • Oregano garść
  • Majeranek Garść
  • Zielona czubryca
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę – kolor dowolny, wg uznania, ja akurat miałam białą - pokrojoną w cząstki (nie za małe) posypuję suszonymi ziołami (majeranek, oregano, zielona czubrica) i grubo mieloną solą, skrapiam tunezyjską oliwą (wg uznania – świetnie komponuje się oliwa o smaku czosnku i bazylii) i grilluję, na klasycznym grillu lub w piekarniku, aż do zbrązowienia skórki.
    W międzyczasie w garnku rozgrzewam tunezyjską oliwę tłoczoną na zimno, bez dodatków smakowych lub tą o smaku czosnkowym.

  2. Zgrillowaną paprykę wkładam do słoiczka, dodaję 1-2 ząbki czosnku (może być w całości lub pokrojony na mniejsze kawałki), listki świeżego majeranku, rozmarynu i oregano, dodaję wiórki suszonych pomidorów. Całość zalewam gorącą oliwą. Słoiczek zakręcam, odwracam do góry dnem i odstawiam do wystygnięcia. Tak „zawekowaną” paprykę w oliwie można bez obaw przechowywać przez dłuższy czas.

  3. …a po zjedzeniu papryki ...
    ....oliwa pachnąca Tunezją i ziołami świetnie nadaje się do sałatek lub w wersji podgrzanej, do bagietki.

    Można ją również wykorzystać jako świetną, aromatyczną zalewę do sera bałkańskiego (ser kroimy w kostkę i wrzucamy do słoiczka z oliwą; po ok. tygodniu mam świetny serek „smakowy”…i oliwę do sałatki)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KatarzynaK 18 sierpnia 2014 Jakiego sera można użyć do zrobienia sera bałkańskiego i gdzie można kupić oliwę tunezyjską ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maruna 09 sierpnia 2014 Tak, szczególnie z oliwą, ja kupiłam na allegro tunezyjską oliwę, zaskoczyła mnie pozytywnie i już nie stosuję innej, bo aromat, zapach, smak potraw nie pozwala zamienić na inna

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń