Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubiona. Przepyszna. Tylko z 3 składników. I bez cukru :)
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
Daktyle włóż do miski i zalej wrzątkiem - tylko tyle by je zakryło. Odstaw na 10-15 minut.
Do blendera z ostrzem "S" wsyp orzechy - ja kupuję prażone laskowe orzechy, ale jeśli masz nieprażone, koniecznie je upraż. Wysyp je na suchą patelnię i podgrzewaj tak długo aż zaczną intensywnie pachnieć, potrząsając co jakiś czas patelnią, aby się nie przypaliły. Następnie przesyp orzechy na czystą suchą ściereczkę i potrzyj, aby odpadły skórki.
Do orzechów przełóż daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Zmiksuj na gładką masę - jeśli lubisz możesz zostawić większe kawałki orzechów, ja wolę jak najbardziej miękką wersję.
Dosyp na początek 2 łyżki kakao, delikatnie zamieszaj w blenderze i spróbuj, czy jest wystarczająco czekoladowa. Jeśli wolisz dosyp więcej kakao. ja zawsze wsypuję 3 łyżki, ale każdy ma swój smak ;) I już! Gotowe! Idealne do tostów, naleśników, kanapek... i łyżeczką ze słoika.