Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone z ketchupem na zimę

Ogórki kiszone z ketchupem na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 132

Prosty przepis na solenie ogórków na zimę z keczupem. Marynujemy ogórki na zimę bez sterylizacji: metoda podwójnego nalewania jest bardzo prosta, łatwa i szybka.

Składniki

  • Na 2 puszki o pojemności 0.5 litra:
  • Ogórki-600-700 gr.
  • Do marynaty na 1 litr wody:
  • Ketchup - 2 łyżki
  • Ocet jabłkowy 6% - 30 ml.
  • Sól-1,5 łyżeczki
  • Cukier-1 łyżka
  • Dla każdej puszki:
  • Czosnek-1 ząbek
  • Koperek-1 parasol
  • Pietruszka-2 gałązki
  • Pieprz czarny-3 szt.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki kiszone z ketchupem na zimę

Przygotowanie

  1. 1. Ogórki zalać zimną wodą i pozostawić na 2-3 godziny. Następnie opłucz je i odetnij końce.
    2. Słoiki i pokrywki sterylizować w wygodny dla Ciebie sposób.
    3. Rozłóż czarny pieprz, koperek, natkę pietruszki i czosnek na dnie słoika. Następnie mocno ułóż ogórki.
    4. Zagotuj wodę i zalej ogórki na samej krawędzi, przykryj pokrywkami i odstaw na 15 minut.
    5. Następnie spuść wodę z ogórków na patelnię, odmierz jej ilość (moja woda z dwóch puszek 0,5 litra wyszła z 550 ml.).
    6. Dodaj sól, cukier i keczup w ilości na 1 litr wody (mam 550 ml. keczup - 1 łyżka. l., sól-nieco mniej niż łyżeczka, cukier-1 łyżeczka.). Doprowadzić do wrzenia i gotować marynatę przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i wlej 6% octu jabłkowego (mam 550 ml marynaty-15 ml octu jabłkowego.
    7. Zalej wrzącą marynatą ogórki i zwiń słoiki. Odwróć do góry nogami, owinąć szczelnie ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Przechowywać w chłodnym miejscu.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń