Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w chili z papryczkami Piri-Piri

Ogórki w chili z papryczkami Piri-Piri

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 69

Dodano:

Odsłon: 9229

Polecam osobom które lubią ostre jedzonko. Ta przekąska jest przepyszna.

Składniki

  • 2,5 kg ogórków
  • papryczki ostre piri-piri ok 10 szt.
  • 1 przyprawa mielonego chili (15 gram)
  • 4 łyżki stołowe soli
  • 1,5 główki czosnku
  • 1,5 szklanki octu
  • 5 łyżek oleju
  • 0,5 kg cukru
  • ok. 250 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki w chili z papryczkami Piri-Piri

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, czosnek obieramy i drobno kroimy. Pokrojone ogórki zasypujemy czosnkiem i solą, zostawiamy na 4 godz.

  2. Po 4 godz. wodę, która pod wpływem soli wydzieliła się z ogórków odlewamy. Ogórki zasypujemy przyprawą chili. Wszystko dokładnie mieszamy. Naczynia dokładnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 4 godz.

  3. Następnie z octu, oleju, wody i cukru przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją i zalewamy nią ogórki. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 8 godzin ale już nie w lodówce.

  4. Po upływie 8 godzin przekładamy ogórki do słoików. Obieramy i kroimy ostre papryczki, którymi przekładamy ogórki.

  5. Zalewamy wszystko marynatą i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Pamiętajmy, żeby dno garnka wyłożyć ściereczką. Zapewni nam to, że słoiczki nie pękną podczas pasteryzacji. Po wyjęciu z garnka słoiki ustawiamy do góry dnem, żeby dobrze się zamknęły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń