Do góry

Przetwory Przepis na:

Papryka we własnym soku

Papryka we własnym soku

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 162

Dodano:

Odsłon: 758

Konserwowana papryka, bardzo dobra jako przystawka do wszelkich kasz, makaronu, ziemniaków, do jajecznicy, a nawet jako danie samodzielne z bułeczką. Robiona we wrześniu u mnie w piwnicy stoi aż do lata.

Składniki

  • papryka czerwona 4 kg
  • sól - 1 łyżka stołowa
  • cukier - 150 gr
  • olej - 3/4 szklanki
  • ocet z kwasku cytrynowego - 1 szklanka
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Papryka we własnym soku

Przygotowanie

  1. Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić wzdłuż na paski szerokością ok. 2 cm. Umieścić w dużym garnku do gotowania.
    Wszystkie składniki oprócz papryki połączyć razem i zalać tym paprykę. Zamknąć garnek pokrywką, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min.
    Rozłożyć w słoiczki, zamknąć pokrywką, przewrócić do góry dnem i zostawić na dobę przykryte kołdrą.

    Ocet z kwasku cytrynowego zamienia w przepisach zwykły ocet spirytusowy. Aby go przygotować, trzeba w 100 ml zimnej wody rozpuścić 5 gr (1 łyżeczka herbatnia) kwasku cytrynowego. Lub na większą ilość: na 1 litr wody - 50 gr kwasku cytrynowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń