Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie trzeba stać przy rondlu!
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8642
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8642
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Składniki
W naczyniu w którym powidła będą smażone ( ja uzywam tzw. jajo-rondel ) wydrylowane śliwki mieszam z 1 kg cukru i 3 łyżkami octu 10%, pozostawiam przykryte na 12 godzin Po tym czasie rondel wstawiam bez przykrycia na gaz, po zagotowaniu się śliwek gaz należy zmniejszyć, żeby spokojnie się gotowały i odparowywały nadmiar soku. Gotujemy 7 godzin! A teraz UWAGA!!!: Na czym polega niezwykłość tego sposobu: pod żadnym pozorem NIE WOLNO MIESZAĆ powideł podczas gotowania, jeszcze raz podkreślam : NIE WOLNO !!! bo natychmiast się przypalą! Nie mam zielonego pojęcia na czym polegają te "czary - mary", ale sposób ten wypróbowałem w ubiegłym roku i przysięgam, ani śladu przypalenizny! A pamiętam w poprzednich latach ile czasu trwało smażenie powideł, ile mieszanie, a i tak zawsze rondel wymagał szorowania. Dziwne?...... też tak uważam, chętnie poznałbym tajemnicę tego zjawiska, jeżeli ktoś zna odpowiedź na tę zagadkę. Pozdrawiam!