Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 150
Dodano: 11.03.2009
Odsłon: 29008
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
ZALEWA: 6 szkl. wody, 1 szkl. octu, 25 dag cukru, liść laurowy, ziele ang. , pieprz.
1. dzień. Cebulę i paprykę pokroić (ja najbardziej lubię w półplasterki), osolić z osobna i pozostawic na noc. Rano odcisnąć.
2. dzień. Pieczarki umyć, obrać, i pokroić w połówki i w plastry. Wrzucić na wrzatekz jedną łyżeczką soli i kieliszkiem octu- odcedzic po zagotowaniu.
Ugotować zalewę. Wrzucić wszystkie składniki i gotować nie dłużej niz 5 min. Wkładać do słoików. Pasteryzować 10 min.
PS. zamiast pieczarek można oczywiście użyć grzybów leśnych. Wtedy sałatka nabiera charakteru ,,imprezowego'''' :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)