Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to sprawdzony przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.Wymaga jednak użycia PRAWDZIWYCH węgierek(nie tych węgierkopodobnych śliczności)Świetny do dań mięsnych ,jako dodatek do przystawek lub zajadania same.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1955
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1640
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2630
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1955
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1640
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2630
Składniki
Śliwki myjemy,zalewamy na chwilę gorącą wodą,żeby zmyć nalot ,przecinamy na połowę,pestki wyrzucamy.
Przygotowujemy zalewę: -5szkl.wody -1szkl.cukru -10 gożdzików -1 łyżeczka cynamonu. Wszystko razem zagotować i dodać 1 szklankę 10% octu.
Gorącą zalewą zalać śliwki na DWIE doby. Po tym czasie zalewę zlać i wylać do zlewu(nie będzie już potrzebna-co śliwki miały naciągnąć to naciągnęły) Śliwki zasypać 1 kilogramem cukru tym razem na 3 doby.Przynajmniej raz dziennie przemieszać. Po tym czasie układać śliwki w słoikach i zalać powstałym syropem.Pasteryzować 10 minut.
Ja używam je jako dodatek do bigosu,podlewam duszone mięso(zarówno wołowinę jak i wieprzowe)co dodaje daniu super smaku.Świetne są też do serów a same smakują wybornie.Polecam ten przepis z całego serca.Przepraszam,że nie dodałam zdjęcia-postaram się to zrobić jak najszybciej. SMACZNEGO!!!