Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to sprawdzony przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.Wymaga jednak użycia PRAWDZIWYCH węgierek(nie tych węgierkopodobnych śliczności)Świetny do dań mięsnych ,jako dodatek do przystawek lub zajadania same.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3824
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3827
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 396
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 750
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3824
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3827
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 396
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 750
Składniki
Śliwki myjemy,zalewamy na chwilę gorącą wodą,żeby zmyć nalot ,przecinamy na połowę,pestki wyrzucamy.
Przygotowujemy zalewę: -5szkl.wody -1szkl.cukru -10 gożdzików -1 łyżeczka cynamonu. Wszystko razem zagotować i dodać 1 szklankę 10% octu.
Gorącą zalewą zalać śliwki na DWIE doby. Po tym czasie zalewę zlać i wylać do zlewu(nie będzie już potrzebna-co śliwki miały naciągnąć to naciągnęły) Śliwki zasypać 1 kilogramem cukru tym razem na 3 doby.Przynajmniej raz dziennie przemieszać. Po tym czasie układać śliwki w słoikach i zalać powstałym syropem.Pasteryzować 10 minut.
Ja używam je jako dodatek do bigosu,podlewam duszone mięso(zarówno wołowinę jak i wieprzowe)co dodaje daniu super smaku.Świetne są też do serów a same smakują wybornie.Polecam ten przepis z całego serca.Przepraszam,że nie dodałam zdjęcia-postaram się to zrobić jak najszybciej. SMACZNEGO!!!