Do góry

Przetwory Przepis na:

Węgierki w occie.

Węgierki w occie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 9

Dodano:

Odsłon: 2073

Jest to sprawdzony przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.Wymaga jednak użycia PRAWDZIWYCH węgierek(nie tych węgierkopodobnych śliczności)Świetny do dań mięsnych ,jako dodatek do przystawek lub zajadania same.

Składniki

  • 3 kg śliwek węgierek(!),5 szklanek wody,1szklanka cukru,10 gożdzików,łyżeczka cynamonu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Węgierki w occie.

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy,zalewamy na chwilę gorącą wodą,żeby zmyć nalot ,przecinamy na połowę,pestki wyrzucamy.

  2. Przygotowujemy zalewę: -5szkl.wody -1szkl.cukru -10 gożdzików -1 łyżeczka cynamonu. Wszystko razem zagotować i dodać 1 szklankę 10% octu.

  3. Gorącą zalewą zalać śliwki na DWIE doby. Po tym czasie zalewę zlać i wylać do zlewu(nie będzie już potrzebna-co śliwki miały naciągnąć to naciągnęły) Śliwki zasypać 1 kilogramem cukru tym razem na 3 doby.Przynajmniej raz dziennie przemieszać. Po tym czasie układać śliwki w słoikach i zalać powstałym syropem.Pasteryzować 10 minut.

  4. Ja używam je jako dodatek do bigosu,podlewam duszone mięso(zarówno wołowinę jak i wieprzowe)co dodaje daniu super smaku.Świetne są też do serów a same smakują wybornie.Polecam ten przepis z całego serca.Przepraszam,że nie dodałam zdjęcia-postaram się to zrobić jak najszybciej. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń