Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczonoych buraczków botwinki z jabłkiem i miętą

Sałatka z pieczonoych buraczków botwinki z jabłkiem i miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 104

Kiedy zaczyna się sezon na nowalijki najbardziej czekam na botwinkę. Ogólnie uwielbiam buraki ale to botwinka ma te cudowne liście a w połączeniu z pieczonym burakiem tworzy cudowną są sałatkę, wspaniałą i do grilla i do mielonego. Przedstawiam wam sałatkę z pieczonego buraka z botwinką jabłkiem i miętą.

Składniki

  • 1 duży burak 1/2 pęczka botwinki (łodygi i liście) 1 jabłko 1 mała cebula 2 żabki czosnku 1 mała puszka cieciorki (około 80 gram
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z pieczonoych buraczków botwinki z jabłkiem i miętą

Przygotowanie

  1. Burka zawijamy w folie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż będzie miękki. Następnie po upieczeniu obieramy że skóry i kropimy w dużą kostkę. Botwinkę kroimy w mniejszą kostkę. Jabłko i cebulę kroimy również w kostkę (jabłko w większą cebulę w mniejszą). Wszystko razem mieszamy. Dodajemy cieciorkę i drobno posiekaną miętę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystko doprawiamy solą pieprzem octem i oliwą oraz łyżeczką miodu. Wstawiamy do lodówki na 1h żeby smaki się przegryzły i... Gotowe.

    Fajnie smakuje do każdego obiadu genialnie do np śledzia ale najlepsze do grilla :)

    Zapraszam was do próbowanie i do dzielenia się opiniami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń