Spis treści:
Do Wielkanocy zostało już naprawdę niewiele czasu. Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś, jaki deser podasz na świątecznym stole, polecimy ci prosty przepis na babkę wielkanocną last minute. Przygotowując ją, spędzisz w kuchni maksymalnie 30 minut, by później wstawić ciasto do piekarnika i wyjąć już upieczone. Odkryj, jak zrobić babkę wielkanocną na ostatnią chwilę, ale tak, żeby domownicy byli zachwyceni jej smakiem.
Sprawdź także: Niezawodne kremy do tortów. Zawsze wychodzą, nigdy się nie warzą
Jak zrobić babkę wielkanocną na ostatnią chwilę?
Choć wielu osobom wydaje się, że upieczenie ciast na Wielkanoc zajmuje naprawdę dużo czasu, to nie zawsze cała prawda. Okazuje się, że nawet ci zabiegani, zapominalscy lub bez umiejętności cukierniczych zdążą przygotować prostą babkę wielkanocną na ostatnią chwilę. Nawet jeśli rozpoczną jej przyrządzanie w wielkopiątkowy wieczór.
Jak zrobić babkę wielkanocną last minute? Sukces zagwarantuje ci przede wszystkim sprawdzony przepis, który opiera się na małej liczbie składników. W ten sposób zdążysz wszystkie kupić, a późniejsze pieczenie nie sprawi ci żadnych problemów. Co więcej, sięgaj po receptury, które nie wymagają leżakowania i dojrzewania ciasta. Istnieje naprawdę mnóstwo babek, które opierają się wyłącznie na zmieszaniu lub zmiksowaniu składników i ich upieczeniu.
Choć babka przygotowana na ostatnią chwilę powinna być prosta, to wcale nie oznacza, że lista z recepturami jest krótka, a ty masz mały wybór. Wyszukaliśmy aż 20 szybkich babek wielkanocnych, które różnią się smakiem, wyglądem i użytymi składnikami. Każda z nich jest wyjątkowa, a przede wszystkim przepyszna i ekspresowa.
Babki wielkanocne last minute
Każdy chciałby mieć sprawdzony przepis na babkę wielkanocną. Poniższa receptura jest nie tylko przetestowana przez naszych użytkowników, ale też naprawdę prosta do przygotowania. Wystarczy użyć mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru, proszku do pieczenia, jajek, masła i cukru wanilinowego, żeby upiec przepyszny deser. Babka wielkanocna w takim podstawowym wydaniu wychodzi lekka, wilgotna i delikatna. Choć jest prosta i bez dodatków, to nie będzie sucha.
1. Najprostsza babka wielkanocna
Zobacz przepisNajprostsza babka wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Babka cytrynowa to jeden z najchętniej wyszukiwanych w internecie deserów. Jej upieczenie to łatwizna, dlatego warto zaprosić do wspólnego przyrządzania całą rodzinę, w tym nawet najmłodszych. Przepis wymaga tylko sześciu łatwo dostępnych składników. Z połączenia mąki, cukru, masła, jajek, cytryny i proszku do pieczenia wychodzi naprawdę smaczne ciasto. Orzeźwiający smak cytrusów jest znakomitym kontrastem dla pozostałych słodkości, np. mazurka i sernika, które znajdują się na wielkanocnym stole.
Pieczesz babkę wielkanocną na ostatnią chwilę, ale nie chcesz, żeby była zwyczajna? Wypróbuj przepis na babkę czekoladowo-bananową, w której środku znajdziesz kawałki owoców. Jest niesamowicie wilgotna na zewnątrz (pyszna polewa rozpływa się w ustach) i wewnątrz, dzięki czemu długo zachowuje świeżość. Przygotowuje się ją podobnie jak chlebek bananowy, więc z pewnością każdy poradzi sobie z jej upieczeniem.
3. Czekoladowo-bananowa babka
Zobacz przepisCzekoladowo-bananowa babka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Babka wielkanocna na oleju to kwintesencja tradycyjnego smaku. Wiele domowych cukierników dokładnie taką recepturę znalazło pewnie w notesie kulinarnym mam czy babć. Ciasto wychodzi bardzo delikatne w smaku, a dodatkowo kryje w sobie nutę wanilii i czekolady. Pamiętaj, żeby do przepisu użyć oleju roślinnego, np. rzepakowego i wlewać go do jajecznego puchu cienką stróżką. To sprawi, że babka wyjdzie idealnie puszysta.
Szybka babka wielkanocna dla cukrzyka to również żaden problem. Wśród najlepszych przepisów na babki na ostatnią chwilę znalazła się też ta śmietankowa, wykonana z mąki orkiszowej, z dodatkiem erytrytolu lub ksylitolu. Składniki mają niski indeks glikemiczny, dlatego przygotowane z nich ciasto, spożywane w rozsądnych porcjach, jest bezpieczne dla diabetyków. Taki wypiek świetnie smakuje podany z kubkiem gorącej herbaty lub filiżanką kawy.
5. Babka z mąki orkiszowej
Zobacz przepisBabka z mąki orkiszowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A może uwielbiasz smak czekolady i to właśnie tego typu wypiek chodzi ci po głowie? W takim razie przygotuj prostą babkę czekoladową na Wielkanoc, która pozostaje idealnie wilgotna do kilku dni. Wystarczy wymieszać składniki ze sobą i ubić puszystą masę, a następnie włożyć ciasto do piekarnika.
Choć nie każdy wie, co to babka papieska, zapewniamy, że na pewno jest apetycznym ciastem na Wielkanoc. Wypiek o waniliowo-kakaowym aromacie piecze się niezwykle szybko i prosto. Świetnie sprawdzi się do święconki, a potem na świąteczny stół. Babka wychodzi mięciutka, wilgotna, a rumowa niespodzianka w środku dodaje jej wyrazistości i charakteru.
Babka łaciata to inna nazwa tej marmurkowej, która jest pysznym połączeniem zwykłej babki z kakaowym ciastem. Jeśli tradycyjny wypiek jest dla ciebie zbyt nudny, postaw właśnie na ten przepis. Wystarczy zaledwie 8 podstawowych produktów, które trzeba ze sobą wymieszać lub utrzeć, a na końcu jedynie wstawić do piekarnika. Całość wychodzi niezwykle puszysta i lekka.
8. Puszysta babka łaciata
Zobacz przepisPuszysta babka łaciata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jajka są niekwestionowanym symbolem Wielkanocy, dlatego powinny się znaleźć w świątecznym menu pod przeróżnymi postaciami. Do prostej babki, robionej na ostatnią chwilę, możesz więc dodać ajerkoniak, czyli właśnie likier jajeczny. Babka z ajerkoniakiem niewiele różni się od zwykłej, piaskowej - jest równie szybka i prosta w przygotowaniu. Dodatek alkoholu sprawia jednak, że jest bardziej wilgotna, ma więcej naturalnego aromatu i dłużej zachowuje świeżość.
Budyń w proszku to częsty dodatek do wypieków, np. świątecznego sernika. Tym razem wykorzystaj swój ulubiony do przyrządzenia babki wielkanocnej last minute. Najlepiej pasuje budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, ale możesz poeksperymentować też z truskawkowym. Wypiek wychodzi bardzo puszysty i o zwartej konsystencji, a wszystko za sprawą skrobi ziemniaczanej zawartej w proszku.
Miłośnikom wszystkich kolorów tęczy i budzącej się do życia wiosny przedstawiamy przepis na babkę tęczową na bazie aksamitnej maślanki. Do jej przygotowania potrzeba tylko chwili, a receptura jest wyjątkowo prosta. Gdy najmłodsi domownicy zobaczą takie ciasto na stole, z pewnością będą chcieli niejeden kawałek.
Ewa Wachowicz, prowadząca program kulinarny „Ewa Gotuje”, ma swój patent na święta. Przygotowuje wilgotną babkę majonezową, którą także da się zrobić dosłownie na ostatnią chwilę. Choć dodanie majonezu do słodkiego wypieku może wydawać się dość zaskakujące, to dzięki składnikom, z których jest zrobiony, przynosi wiele korzyści. Olej sprawia, że ciasto staje się miękkie, ocet ładnie podkreśla smak babki, a żółtka nadają jej mokrości. Jeśli zastanawiasz się, czy smak majonezu jest wyczuwalny w cieście, to musimy cię uspokoić. Dodany w odpowiednich proporcjach nie wypływa na smak wypieku.
12. Babka majonezowa Ewy Wachowicz
Zobacz przepisBabka majonezowa Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz upiec wielkanocną babkę do koszyczka? Mini babeczki piaskowe to wspaniałe rozwiązanie. Łatwo podzielisz je między wszystkich domowników, już podczas niedzielnego śniadania. Do ciasta na babeczki piaskowe zdecydowanie lepiej użyć masła niż oleju. Ten rodzaj tłuszczu sprawi, że nasze wypieki będą niesamowicie lekkie i zagwarantuje, że wyjdą sypkie, ale nie suche.
13. Mini babeczki piaskowe
Zobacz przepisMini babeczki piaskowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Z pewnością wiele osób kojarzy ciasto salceson, które tylko z wyglądu przypomina tytułową wędlinę. Co powiesz na przygotowanie wielkanocnej wersji tego popularnego wypieku? Babka salceson, upieczona w specjalnej formie, z dodatkiem kakao i cynamonu, to doskonała propozycja na świąteczny stół. Mocno wilgotna w środku, z kawałkami soczystych jabłek. Doskonale sprawdzi się też na deser po obiedzie.
W zestawieniu ekspresowych babek na Wielkanoc znalazła się już ta budyniowa, a czy da się przygotować kisielową? Oczywiście, bo produkt także zawiera skrobię ziemniaczaną. Wypiek zadziała bardzo podobnie - dodanie kisielu do ciasta ucieranego uczyni je delikatniejszym. Babka jest równie lekka i pięknie wyrośnięta, jak ta budyniowa. Z poniższego przepisu uzyskasz babkę mocno cytrynową, ale równie dobrze możesz użyć np. kisielu jabłkowego i zaskoczyć gości zielonym ciastem z jabłkową nutą.
Decydując się na zrobienie ekspresowej babki śmietankowej, nie musisz kupować ani masła, ani oleju. Jedynym tłuszczem użytym do jej przygotowania jest kwaśna śmietana. To dzięki takiemu składnikowi nabiera fantastycznej miękkości i wilgoci. Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować skórką pomarańczową.
Poniższa babka Earl Grey to prawdziwa gratka dla fanów dobrej herbaty. Do jej zrobienia przydadzą ci się same łatwo dostępne produkty spożywcze oraz niecałe 20 minut, które wykorzystasz do podgrzewania i mieszania składników. Potem wystarczy już tylko wstawić ciasto do piekarnika i wyjąć upieczone. Babka Earl Grey będzie lekko sypka, miękka i puszysta, a przede wszystkim wilgotna i o zaskakującym herbacianym posmaku.
Czy to prawdziwy cud, że upieczesz ciasto w niecałą godzinę? Szybka babka na Wielkanoc różni się od zwyczajnych świątecznych wypieków dwoma składnikami: dodatkiem cynamonu oraz dżemu wiśniowego. Twórczyniami przepisu na babkę cud są gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z obszaru Lokalnej Grupy Działania „Liwocz”. Choć nie jest tradycyjnym ciastem na Wielkanoc, to odkąd je z bliskimi spróbujecie, już zawsze będzie pojawiało się na waszym stole.
Babka biszkoptowa cechuje się niezwykłą puszystością. Wspaniale rośnie, jest leciutka i miękka jak puch. Cały jej sekret tkwi w odpowiednim ubiciu jajek, które napowietrzą ciasto. Zacznij od zmiksowania białek z cukrem na sztywną pianę, a dopiero potem dodawaj ostrożnie pozostałe składniki.
Jak zrobić babkę wielkanocną na ostatnią chwilę? Jeśli nie masz specjalnej formy, ale wciąż chciałbyś przyrządzić świąteczny klasyk, zdecyduj się na prostą babkę tulipan, którą upieczesz w keksówce. Połączenie trzech kolorów ciast - jasnego, kakaowego i malinowego z pewnością zrobi wrażenie na gościach, zwłaszcza na najmłodszych członkach rodziny.
20. Prosta babka tulipan
Zobacz przepisProsta babka tulipan / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szybka babka wielkanocna wcale nie musi być nudna i monotonna w smaku. Zmieszanie prostych, ale odpowiednio wyselekcjonowanych składników może poskutkować apetycznym i eleganckim świątecznym deserem. Podziel się w komentarzu, która z 20 ekspresowych babek przypadła ci najbardziej do gustu.
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »
Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »
Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »