Jest lekkostrawna i pełna witamin. Uwaga, nie powinny jej jeść osoby z chorą tarczycą

Jest niskokaloryczna, ma szereg witamin oraz minerałów i pasuje do wielu rodzajów dań. Z odżywczych i zdrowotnych właściwości kapusty pekińskiej nie mogą jednak korzystać wszyscy. Sprawdź przeciwwskazania do jej jedzenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W kuchni to bardzo uniwersalne warzywo, którym najczęściej dekoruje się kanapki. To właśnie z kapusty pekińskiej powstają pyszne sałatki, ale też inne dania, takie jak surówki czy nawet zupa. Odkryj właściwości zdrowotne kapusty i dowiedz się, kto nie powinien jej jeść. 

Sprawdź także: 15 dyniowych przepisów, które warto wypróbować

Kapusta pekińska - charakterystyka

Kapusta pekińska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z północnych Chin, gdzie była uprawiana już od końca III wieku n.e. W Azji jest tak popularna i lubiana, że doczekała się nawet pomnika, który ozdabia miasto Suzhou.

Choć teraz występuje na całym świecie, do Europy trafiła dopiero pod koniec XIX wieku. To roślina zaliczana do rodziny kapustowatych, lubiąca klimat umiarkowany i charakteryzująca się wysoką zawartością składników odżywczych. Jej szerokich, pomarszczonych i żyłkowanych liści używa się w kuchni do przyrządzania wielu pysznych potraw.

Kapusta pekińska - właściwości odżywcze

Kapusta pekińska cechuje się niską zawartością tłuszczu i najniższą wartością kaloryczną wśród warzyw kapustowatych (12 kcal w 100 g). Jest za to cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu, wysokowartościowego białka i minerałów, takich jak żelazo, magnez czy mangan. 

W 100 g kapusty pekińskiej występuje:

  • 1,3 g białka,
  • 1,4-5,1 g węglowodanów,
  • 0,7 g tłuszczów,
  • 1,9 g błonnika.

Zobacz: Rybna przekąska z pstrąga na liściach sałaty

Kapusta pekińska - właściwości zdrowotne

Jaki wpływ na zdrowie ma kapusta pekińska? Trzeba przyznać, że to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dzięki znacznej dawce witaminy C, jedzenie warzywa powoduje wzmocnienie układu odpornościowego i przyspiesza gojenie ran. Kapusta dostarcza żelaza, ale też poprawia jego przyswajalność z pożywienia - jest wskazana szczególnie dla anemików.

Co więcej, dzięki zawartości wspomnianej witaminy, manganu i beta-karotenu, wykazuje działanie antyoksydacyjne, więc dodatkowo chroni przed starzeniem się organizmu. Działa także przeciwzapalnie i zmniejsza insulinooporność. Kapusta pekińska to cenna skarbnica wapnia, potrzebnego do prawidłowego wzrostu i mineralizacji kości, a także utrzymania prawidłowego krzepnięcia krwi.  

W warzywie występują też glukozynolany, czyli związki organiczne o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Hamują rozrost komórek nowotworowych i przeciwdziałają przerzutom. 

Kapusta pekińska - przeciwwskazania

Kapusta pekińska nie jest zalecana osobom chorującym na tarczycę. Wszystko za sprawą glukozynolanów, które, choć wykazują działanie przeciwnowotworowe, obniżają też wchłanianie jodu z pożywienia. To z kolei negatywnie wpływa na pracę tarczycy, zaburzając powstawanie hormonów odpowiedzialnych m.in. za metabolizm białek i tłuszczów.

Niedoczynność tarczycy, która powoduje spowolnienie metabolizmu, przewlekłe zmęczenie, uczucie zimna i problemy z koncentracją, jest przeciwwskazaniem do spożywania kapusty pekińskiej. Nie oznacza to oczywiście, że musisz wyeliminować ją zupełnie z diety, skoro wykazuje tyle prozdrowotnych właściwości. Nie sięgaj po nią jednak częściej niż raz w tygodniu i zajadaj się najlepiej kapustą po obróbce termicznej (obniży to zawartość progoitryny, czyli jednego z glukozynolanów). 

Co można zrobić z kapusty pekińskiej?

Kapustę pekińską podawaj na zimno lub na ciepło - choć najwięcej leczniczych właściwości ma w postaci surowych liści, to nawet po obróbce termicznej będzie zdrowa i pyszna. Wykorzystaj warzywo do przyrządzenia przetworów (najróżniejszych kiszonek), przygotowania świetnego soku, placuszków, zup albo po prostu dodaj je do sałatki czy surówki. Wypróbuj przepisy naszych użytkowników i dowiedz się, co można zrobić z kapusty pekińskiej:

1. Kapusta pekińska z dynią i jabłkami

 Kapusta pekińska z dynią i jabłkami Zobacz przepis

Kapusta pekińska z dynią i jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szpinakowe kluski z kapustą pekińską

 Szpinakowe kluski z kapustą pekińską Zobacz przepis

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską

 Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską Zobacz przepis

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Placki z kapusty pekińskiej

 Placki z kapusty pekińskiej Zobacz przepis

Placki z kapusty pekińskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Gołąbki z kapusty pekińskiej

 Gołąbki z kapusty pekińskiej Zobacz przepis

Gołąbki z kapusty pekińskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Łazanki z kapustą pekińską

 Łazanki z kapustą pekińską Zobacz przepis

Łazanki z kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kapusta pekińska z pieczarkami

 Kapusta pekińska z pieczarkami Zobacz przepis

Kapusta pekińska z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kapusta pekińska z selerem

 Kapusta pekińska z selerem Zobacz przepis

Kapusta pekińska z selerem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kapusta pekińska na ciepło

 Kapusta pekińska na ciepło Zobacz przepis

Kapusta pekińska na ciepło / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kimchi

 Kimchi Zobacz przepis

Jak zrobić kimchi? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Zupa z kapusty pekińskiej

 Zupa z kapusty pekińskiej Zobacz przepis

Zupa z kapusty pekińskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Pierogi drożdżowe z mięsem, kapustą pekińską i chrzanem

 Pierogi drożdżowe z mięsem, kapustą pekińską i chrzanem Zobacz przepis

Pierogi z kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Kapusta pekińska nadziewana mięsem z kaczki i kaszą orkiszową

 Kapusta pekińska nadziewana mięsem z kaczki i kaszą orkiszową Zobacz przepis

Kapusta pekińska nadziewana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Mięso mielone z kapustą pekińską

 Mięso mielone z kapustą pekińską Zobacz przepis

Mięso mielone z kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Sałatka z wędliną i kapustą pekińską

 Sałatka z wędliną i kapustą pekińską Zobacz przepis

Sałatka z wędliną i kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Kiszona kapusta pekińska

 Kiszona kapusta pekińska Zobacz przepis

Kiszona kapusta pekińska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

10 niesamowitych właściwości zdrowotnych kapusty »

Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Będą pyszne i chrupiące »

Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4