Spis treści:
- Kapusta pekińska - charakterystyka
- Kapusta pekińska - właściwości odżywcze
- Kapusta pekińska - właściwości zdrowotne
- Kapusta pekińska - przeciwwskazania
- Co można zrobić z kapusty pekińskiej?
W kuchni to bardzo uniwersalne warzywo, którym najczęściej dekoruje się kanapki. To właśnie z kapusty pekińskiej powstają pyszne sałatki, ale też inne dania, takie jak surówki czy nawet zupa. Odkryj właściwości zdrowotne kapusty i dowiedz się, kto nie powinien jej jeść.
Sprawdź także: 15 dyniowych przepisów, które warto wypróbować

Kapusta pekińska - charakterystyka
Kapusta pekińska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z północnych Chin, gdzie była uprawiana już od końca III wieku n.e. W Azji jest tak popularna i lubiana, że doczekała się nawet pomnika, który ozdabia miasto Suzhou.
Choć teraz występuje na całym świecie, do Europy trafiła dopiero pod koniec XIX wieku. To roślina zaliczana do rodziny kapustowatych, lubiąca klimat umiarkowany i charakteryzująca się wysoką zawartością składników odżywczych. Jej szerokich, pomarszczonych i żyłkowanych liści używa się w kuchni do przyrządzania wielu pysznych potraw.
Kapusta pekińska - właściwości odżywcze
Kapusta pekińska cechuje się niską zawartością tłuszczu i najniższą wartością kaloryczną wśród warzyw kapustowatych (12 kcal w 100 g). Jest za to cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu, wysokowartościowego białka i minerałów, takich jak żelazo, magnez czy mangan.
W 100 g kapusty pekińskiej występuje:
- 1,3 g białka,
- 1,4-5,1 g węglowodanów,
- 0,7 g tłuszczów,
- 1,9 g błonnika.
Zobacz: Rybna przekąska z pstrąga na liściach sałaty
Kapusta pekińska - właściwości zdrowotne
Jaki wpływ na zdrowie ma kapusta pekińska? Trzeba przyznać, że to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dzięki znacznej dawce witaminy C, jedzenie warzywa powoduje wzmocnienie układu odpornościowego i przyspiesza gojenie ran. Kapusta dostarcza żelaza, ale też poprawia jego przyswajalność z pożywienia - jest wskazana szczególnie dla anemików.
Co więcej, dzięki zawartości wspomnianej witaminy, manganu i beta-karotenu, wykazuje działanie antyoksydacyjne, więc dodatkowo chroni przed starzeniem się organizmu. Działa także przeciwzapalnie i zmniejsza insulinooporność. Kapusta pekińska to cenna skarbnica wapnia, potrzebnego do prawidłowego wzrostu i mineralizacji kości, a także utrzymania prawidłowego krzepnięcia krwi.
W warzywie występują też glukozynolany, czyli związki organiczne o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Hamują rozrost komórek nowotworowych i przeciwdziałają przerzutom.
Kapusta pekińska - przeciwwskazania
Kapusta pekińska nie jest zalecana osobom chorującym na tarczycę. Wszystko za sprawą glukozynolanów, które, choć wykazują działanie przeciwnowotworowe, obniżają też wchłanianie jodu z pożywienia. To z kolei negatywnie wpływa na pracę tarczycy, zaburzając powstawanie hormonów odpowiedzialnych m.in. za metabolizm białek i tłuszczów.
Niedoczynność tarczycy, która powoduje spowolnienie metabolizmu, przewlekłe zmęczenie, uczucie zimna i problemy z koncentracją, jest przeciwwskazaniem do spożywania kapusty pekińskiej. Nie oznacza to oczywiście, że musisz wyeliminować ją zupełnie z diety, skoro wykazuje tyle prozdrowotnych właściwości. Nie sięgaj po nią jednak częściej niż raz w tygodniu i zajadaj się najlepiej kapustą po obróbce termicznej (obniży to zawartość progoitryny, czyli jednego z glukozynolanów).
Co można zrobić z kapusty pekińskiej?
Kapustę pekińską podawaj na zimno lub na ciepło - choć najwięcej leczniczych właściwości ma w postaci surowych liści, to nawet po obróbce termicznej będzie zdrowa i pyszna. Wykorzystaj warzywo do przyrządzenia przetworów (najróżniejszych kiszonek), przygotowania świetnego soku, placuszków, zup albo po prostu dodaj je do sałatki czy surówki. Wypróbuj przepisy naszych użytkowników i dowiedz się, co można zrobić z kapusty pekińskiej:
1. Kapusta pekińska z dynią i jabłkami

Kapusta pekińska z dynią i jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Szpinakowe kluski z kapustą pekińską

Szpinakowe kluski z kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską

Kotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Placki z kapusty pekińskiej

Placki z kapusty pekińskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Gołąbki z kapusty pekińskiej

Gołąbki z kapusty pekińskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Łazanki z kapustą pekińską

Łazanki z kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kapusta pekińska z pieczarkami

Kapusta pekińska z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kapusta pekińska z selerem

Kapusta pekińska z selerem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Kapusta pekińska na ciepło

Kapusta pekińska na ciepło / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Zupa z kapusty pekińskiej

Zupa z kapusty pekińskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Pierogi drożdżowe z mięsem, kapustą pekińską i chrzanem

Pierogi z kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Kapusta pekińska nadziewana mięsem z kaczki i kaszą orkiszową

Kapusta pekińska nadziewana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Mięso mielone z kapustą pekińską

Mięso mielone z kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Sałatka z wędliną i kapustą pekińską

Sałatka z wędliną i kapustą pekińską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
16. Kiszona kapusta pekińska

Kiszona kapusta pekińska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
10 niesamowitych właściwości zdrowotnych kapusty »
Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Będą pyszne i chrupiące »
Dieta na jesień. Co jeść, by cieszyć się zdrowiem i dobrym nastrojem? »