Dania jednogarnkowe

Czereśnie, zaraz obok bobu i truskawek, to jeden z najpopularniejszych pokarmów, po które sięgamy już na początku lata. Jakie mają właściwości odżywcze? Kto powinien jeść czereśnie? I jakie smakołyki można wyczarować przy ich pomocy? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Dlaczego warto jeść czereśnie? | Fot. | CanvaPro

Spis treści:

Czereśnie to jadalna część wiśni ptasiej, która pojawia się na targowiskach i w sklepach już na początku lata. Owoce te charakteryzują się pięknym zapachem, różnokolorową skórką oraz smakiem, któremu mało kto się oprze. Co roku z utęsknieniem wyczekujesz czereśni? Właściwości odżywcze tego pokarmu mogą cię zaskoczyć! 

Sprawdź także: Jedz dużo w sezonie, gdy masz wysoki cukier, cholesterol, walczysz z niską odpornością. Co przygotować z czerwonej porzeczki?

Czereśnie: właściwości odżywcze 

Czereśnie składają się w większości z wody. Nie oznacza to jednak, że są pozbawione cennych mikroelementów. Nie możesz doczekać się delektowania smakiem swojej pierwszej garści czereśni? Właściwości odżywcze tych owoców są na tyle imponujące, że zamiast jednej zjesz co najmniej kilka i to przy pierwszym podejściu! 

W 100 g czereśni znajduje się zaledwie 63 kcal. Oprócz małej kaloryczności owoce te oferują szereg witamin, tj. witaminy C, A, K oraz E. Ta ostatnia zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ wykazuje bardzo cechy silnie antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Co więcej, w czereśniach można znaleźć niewielkie stężenie witamin z grupy B. 

Czereśnie to źródło licznych mikroelementów. Na długiej liście minerałów widnieje m.in. potas, jod, cynk, żelazo, magnez oraz wapń. Inną zaletą tych owoców jest wysokie stężenie błonnika, który reguluje perystaltykę jelit, niwelując zaparcia, wzdęcia oraz inne problemy trawienne. 

Czy czereśnie są moczopędne? 

Wiele osób zastanawia się, czy czereśnie są moczopędne – okazuje się, że owoce te są nie tylko doskonałym sposobem na nawodnienie w upalne dni, ale również dobrym remedium na schorzenia układu moczowego, w tym pęcherza i nerek. Co więcej, dzięki właściwościom diuretycznym, czereśnie wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn. 

Kto powinien jeść czereśnie? 

Czereśnie zawierają drogocenny jod i to właśnie z tego względu są polecane jako uzupełnienie diety w przypadku schorzeń tarczycy, np. niedoczynności lub Hashimoto. Wśród innych interesujących atutów czereśni wymienia się wspomaganie układu odpornościowego i wyciszanie infekcji. 

Zawarta w czereśniach witamina C to istotny składnik w procesie syntezy kolagenu – budulca skóry, mięśni, tkanki łącznej oraz naczyń krwionośnych. Co ciekawe, kwas askorbinowy zwiększa wchłanianie innych minerałów, np. żelaza niehemowego. Zatem kto powinien jeść czereśnie? Np. pacjenci borykający się z anemią lub chorobami krwi. 

Kto powinien unikać czereśni? 

Skoro już wiesz, kto powinien włączyć powyższe owoce do codziennego menu, czas odpowiedzieć sobie na pytanie, kto powinien unikać czereśni, a nawet całkowicie z nich zrezygnować. W ścisłej czołówce przeciwwskazań znajdują się schorzenia układu pokarmowego. Jeśli cierpisz na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, spożycie tego pokarmu w dużej ilości może sprawić, że dokuczliwe objawy znacznie się nasilą. 

Zobacz: Kremowy deser z czereśniami

Czereśnie: przepisy z surowymi owocami 

Czereśnie najczęściej jemy solo – wiele osób preferuje te zerwane prosto z drzewa. Ich soczysty smak sprawia, że rzadko lądują na naszych talerzach w towarzystwie innych składników. Uwielbiasz czereśnie? Przepisy z surowymi owocami mogą przyjść ci z pomocą zawsze wtedy, gdy zabraknie ci pomysłu na nietuzinkową przekąskę! 

Czereśniowe gazpacho  

Gazpacho na bazie czereśni ma wszelkie cechy, które predysponują je do tytułu najsmaczniejszej letniej potrawy – jest niezwykle lekkie w smaku, zawiera sezonowe owoce, a do tego zachwyca swoją aksamitnością. 

Jakie produkty będą potrzebne do realizacji powyższego przepisu? Na liście zakupów umieść pomidory, czereśnie, czosnek, świeżą bazylię, oliwę extra virgin, twarożek kozi, sos balsamico oraz pieprz i sól morską. 

Pozbaw pomidory skóry, polewając je wrzątkiem i odczekując kilka minut. Pokrój je na ćwiartki, oddziel szypułki i pestki, pokrój miąższ w kostkę i umieść go w kielichu blendera razem ze świeżą bazylią i czosnkiem. Wydryluj czereśnie i dorzuć je do produktów w blenderze. Wlej nieco oliwy i dopraw solą do smaku. Zmiksuj wszystkie produkty na gładką masę, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli planujesz podać potrawę gościom, przygotuj ją wcześniej, żeby się dobrze schłodziła. 

Jak podawać ten wariant gazpacho? Posyp je dobrej jakości kozim twarożkiem. Całość możesz oprószyć również sowitą szczyptą zmielonego pieprzu, skropić sosem balsamico, a nawet zwieńczyć skruszonymi pistacjami.  

Sałatka z czereśniami 

Sałatka czereśniowa to opcja dla zabieganych – wymaga podstawowych umiejętności kulinarnych i użycia tylko kilku codziennych składników. Do jej zaserwowania potrzebujesz roszponki, wypestkowanych czereśni, serka ricotta, papryczki chili oraz składników na czereśniowy winegret. Aby go wyczarować, użyj soku z limonki lub cytryny, białego octu balsamicznego, dżemu wiśniowego lub zmiksowanych wiśni, likieru wiśniowego oraz soli i pieprzu. 

Realizację przepisu rozpocznij od przygotowania sosu i wydrylowania czereśni. Pokrój czereśnie i papryczkę chili na mniejsze fragmenty i wrzuć do miski. Jeśli twój winegret wyszedł zbyt wodnisty, mamy na to prosty trik – wystarczy wlać go do garnuszka i podgotować, dzięki czemu płyn zredukuje się i zgęstnieje. Ostatnim etapem jest wlanie sosu do miseczki i dodanie serka ricotta, który polejesz kolejną porcją zalewy. 

Ryż na mleku z czereśniami 

Ryż na mleku z czereśniami to opcja dla miłośników słodkich przekąsek. Sekretem jego smaku jest dodatek w postaci soku pomarańczowego. Jak wykonać ten przepis? Zaopatrz się w ryż, mleko, sól, cukier, cytrynę, ekstrakt z wanilii oraz jogurt.  

Przyrządzanie przysmaku rozpocznij od opłukania ryżu i wrzucenia go ze skórką cytryny, solą i mlekiem do garnka. Doprowadź jego zawartość do wrzenia, a następnie stopniowo obniżaj temperaturę i gotuj przez 15-20 minut. Gdy ryż pochłonie cały płyn, wzbogać go o cukier, ekstrakt waniliowy oraz jogurt. Pamiętaj o częstym mieszaniu, żeby potrawa się nie przypaliła.  

W małym garnuszku zagotuj wydrylowane czereśnie, sok z pomarańczy oraz brązowy lub biały cukier. Gdy mikstura zacznie wrzeć, ponownie stopniowo obniżaj jej temperaturę i gotuj przez 15 minut do miękkości owoców. 

Po zgęstnieniu soku podziel ryż na kilka porcji i dolej nieco mleka. Udekoruj każdą z nich świeżymi czereśniami oraz ulubionymi dodatkami, np. orzechami, bakaliami lub wiórkami kokosowymi. Palce lizać! 

Więcej przepisów na dania z czereśniami znajdziesz poniżej wszystkie wypróbowali nasi użytkownicy:

1. Owsianka z czereśniami, chia i czekoladą

 Owsianka z czereśniami, chia i czekoladą Zobacz przepis

Owsianka z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Czekoladowe pancakes z czereśniami

 Czekoladowe pancakes z czereśniami Zobacz przepis

Czekoladowe pancakes z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Koktajl czereśniowy z nasionami chia

 Koktajl czereśniowy z nasionami chia Zobacz przepis

Koktajl z czereśni - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Niebiańska rozkosz czereśniowa

 Niebiańska rozkosz czereśniowa Zobacz przepis

Obiad z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zapiekanka ryżowa z czereśniami

 Zapiekanka ryżowa z czereśniami Zobacz przepis

Zapiekanka ryżowa z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Mini pierożki z czereśniami

 Mini pierożki z czereśniami Zobacz przepis

Mini pierożki z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

 Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą Zobacz przepis

Jak zrobić sos czereśniowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Babka z czereśniami

 Babka z czereśniami Zobacz przepis

Babka z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Biszkoptowe ciasto z czereśniami

 Biszkoptowe ciasto z czereśniami Zobacz przepis

Proste ciasto z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Szybki ucieraniec kokosowy z czereśniami

 Szybki ucieraniec kokosowy z czereśniami Zobacz przepis

Szybkie ciasto z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Ciasto Fale Dunaju

 Ciasto Fale Dunaju Zobacz przepis

Ciasto Fale Dunaju - hit PRL-u

12. Ciasto kruche z czereśniami

 Ciasto kruche z czereśniami Zobacz przepis

Ciasto kruche z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Lody czekoladowe z czereśniami

 Lody czekoladowe z czereśniami Zobacz przepis

Lody z czereśniami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Czereśnie w syropie

 Czereśnie w syropie Zobacz przepis

Czereśnie w syropie - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 136

15 min
8
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 158

30 min
2
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 94

15 min
6

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 2391

30 min
33
>60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7