Mięsa na świąteczny stół

Mięso znajduje się na większości świątecznych stołów – nie tylko w naszym kraju. W Polsce jednak spożycie mięsa jest ogromne. Kochamy kurczaka i wieprzowinę, jednak na święta nierzadko sięgamy także po wołowinę i inny drób, który jadamy tylko podczas wyjątkowych okazji.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie mięso podać na święta?

- Jak przygotować wołowinę na święta?

- Jak przygotować drób na święta?

- Jaką cielęcinę podać na święta?

- Jak zrobić jagnięcinę na święta?

- Jakie są sprawdzone przepisy Użytkowników na mięso na święta?

 

Wigilia już za dwa tygodnie! Warto zastanowić się, jakie mięsne potrawy podasz w pierwszym lub drugim dniu świąt? Postawisz na klasykę, czy może zrobisz coś bardziej wymagającego, by zaskoczyć gości i pozostałych domowników?

Mięso na świąteczny obiad - na co się zdecydować?

Świąteczny obiad właściwie nie może obejść się bez mięsa. To swojego rodzaju tradycja, którą trudno złamać - wymykają się jej tylko wegetarianie i weganie. Jednak mięso na świąteczny obiad zwykle różni się od tego, które jemy na co dzień. To wyjątkowy czas, podczas którego decydujemy się na równie wyjątkowe dania. Na jakie rodzaje mięsa warto się skusić?

Doskonałym przykładem świątecznej potrawy jest gęsina. Gęś, choć jest mięsem zdrowym, nie jest wybierana zbyt często przez Polaków. Nasze gęsi eksportowane są głównie za granicę. W święta warto zrobić wyjątek i zamiast kurczaka kupić właśnie gęś. Jakie jeszcze mięsa na święta Bożego Narodzenia warto wybrać? Oto kilka naszych pomysłów na dania, które mogą się wam spodobać.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Wołowina na świąteczny obiad

Wołowina na świąteczny obiad najczęściej pojawia się w formie zrazów. To dość tradycyjne danie, które znajdzie się w niejednym polskim domu. Rzadziej spotyka się tam raczej gulasze wołowe, tym bardziej z dodatkiem whisky. Ten przepis jest jednak bardzo prosty i niezwykle smaczny - wszystko ze względu na dobry gatunek mięsa i aromatyczny alkohol, który nadaje mu ostrości i charakteru.

Jak przygotować ten typ mięsa na święta Bożego Narodzenia? Przygotujcie kilogram mięsa wołowego - na przykład antrykotu czy rostbefu - cebulę, ząbek czosnku, sok z cytryny, 100 mililitrów wody, 50 mililitrów whisky, tyle samo sosu sojowego i 250 mililitrów soku jabłkowego klarownego. Mięso pokrójcie w większą kostkę, cebulę w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki włóżcie do garnka, zalejcie wodą, sokiem, whisky i sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Doprowadźcie do wrzenia, a następnie przełóżcie do naczynia, które nadaje się do obróbki w piekarniku.

Naczynie włóżcie do piekarnika ustawionego na 160 stopni. Pieczcie pod przykryciem przez ponad dwie godziny - mięso powinno być mięciutkie, a sos zawiesisty. Jeśli chcecie, by był bardziej gęsty, dodajcie do sosu łyżkę mąki ziemniaczanej, zamieszajcie i zagotujcie całość. Takie danie z pewnością wyróżni się na tle innych świątecznych potraw.

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Drób na świąteczny obiad

Jakie mięsa na święta mogą sprawdzić się lepiej od drobiu? Drób króluje na naszych stołach niezależnie od dnia - najczęściej pojawia się na nich kurczak, czasem także indyk. Białe mięso nie jest zatem niczym oryginalnym ani wyjątkowym. Dlatego w święta warto co nieco zmienić i zdecydować się na trochę inny drób na świąteczny obiad.

Co powiecie na gęsinę? Upieczenie gęsi wcale nie jest trudne. Wystarczy wybrać dorodnego, zdrowego ptaka i przygotować do niego ulubiony farsz, na przykład zrobiony z kaszy gryczanej bądź jabłek. Jak przygotować pieczoną gęś? Jeśli wybraliście już mięso, musicie natrzeć je ulubionymi ziołami. Świetnie pasuje do niego majeranek, czosnek oraz oczywiście sól i pieprz. Ze względu na to, że gęś jest dość tłusta, nie musicie jej nacierać oliwą z oliwek.

Pozwólcie jej odpocząć, by mięso dobrze przeszło smakiem i aromatem ziół. Odstawcie ją do lodówki na noc, zawiniętą w folię. Następnego dnia upieczcie ją przed podaniem. Ile czasu to zajmie? Podaje się, że czas pieczenia to godzina na każdy kilogram mięsa. Pieczcie ją w temperaturze 180 stopni.

 

Sprawdź także: Domowe wędliny - smak i aromat świąt

Cielęcina na świąteczny obiad

Proste dania są najlepsze. Dlatego jeśli marzy wam się cielęcina na świąteczny obiad, koniecznie ją uduście. Będzie aromatyczna, miękka i pyszna. Jakie mięsa na święta będą smakować lepiej niż duszona cielęcina? Nie mamy pojęcia. Jak ja przygotować? Potrzebujecie kilograma cielęciny (co najmniej - ilość zależy oczywiście od ilości osób), ziaren pieprzu, liści laurowych, pół litra bulionu, pół kilograma pieczarek, natkę pietruszki i dwóch cebuli.

Zacznijcie od pokrojenia w kostkę cielęciny. Kostka powinna być dość duża, na kilka centymetrów. Pokrójcie także cebulę, drobniutko. Na maśle usmażcie mięso, a później dodajcie do niego cebulę. Dodajcie pieczarki pokrojone w plastry i zacznijcie dusić całość, podlewając mięso bulionem. Dorzućcie również kilka ziaren pieprzu i co najmniej dwa liście laurowe, by mięso i bulion przeszły ich smakiem, a także pokrojoną natkę. Po pół godziny cielęcina będzie już miękka.

Możecie wtedy zdjąć pokrywę i sprawdzić sos. Jeśli chcecie, by był bardziej kremowy, zmieszajcie go ze śmietaną i zagęśćcie mąką. Jeśli wolicie aromatyczny, lekki sos, zdecydujcie się na podlanie go białym winem. Obie opcje będą pyszne.

Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?

Jagnięcina na świąteczny obiad

Jagnięcina na świąteczny obiad to doskonały pomysł dla osób, które uwielbiają niecodzienne smaki i nie mają zamiaru poddawać się presji świątecznego drobiu. Jagnięcina, tak samo jak baranina, świetnie sprawdzi się podczas uroczystego obiadu świątecznego. Musicie jednak wiedzieć, w jaki sposób ją przyrządzić.

Aby mięso było smacznie, zacznijcie od zamarynowania mięsa. Dzięki temu jagnięcina przejdzie wieloma smakami i aromatami. Marynata do mięsa powinna składać się z oliwy z oliwek, która lekko natłuści jagnięcinę i odda jej niesamowity smak. Dodajcie do niej także dwie łyżeczki miodu, odrobinę musztardy, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Najlepszym sposobem jest zamarynowanie jagnięciny i odstawienie jej na co najmniej kilka godzin do lodówki, by smaki mogły się ze sobą połączyć. Zanim jednak to zrobicie, umyjcie i osuszcie mięso, a także pozbądźcie się wszystkich błonek i tłuszczu. Dopiero wtedy natrzyjcie je marynatą i odstawcie do lodówki - najlepiej na noc.

Następnego dnia wyjmijcie mięso, jednak nie zabierajcie się od razu za smażenie. Pozwólcie mu poleżeć chwilę w temperaturze pokojowej. Rozgrzejcie patelnię z dwiema łyżkami dobrego oleju i smażcie mięso z każdej strony. Skórka powinna być złocista. W tym czasie włączcie piekarnik i nagrzejcie go do 180 stopni. Włóżcie całość do naczynia żaroodpornego - mięso przykryjcie resztą marynaty. Wstawcie do piekarnika naczynie razem z pokrywką i trzymajcie je tam przez pół godziny.

Po tym czasie zalejcie jagnięcinę wrzątkiem tak, by woda przykrywała mięso. Pieczcie przez kolejne pół godziny bez przykrycia. Wyjmijcie mięso i odczekajcie, by odrobinę odpoczęło. Teraz możecie już kroić i nakładać na półmiski waszą piękną jagnięcinę. Goście z pewnością będą nią zachwyceni.

Świąteczne mięsa nie muszą być nudne, nie muszą być przygotowywane tak, jak na co dzień. Zadbajcie o to, by były przede wszystkim smaczne. Z naszymi przepisami na pewno będą!

 

1. Świąteczna nadziewana gęś

Świąteczna nadziewana gęś

Świąteczna nadziewana gęś / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pieczony schab ze śliwką

Pieczony schab ze śliwką

Pieczony schab ze śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Gęś po staropolsku

Gęś po staropolsku

Gęś po staropolsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Nogi z kaczki z jabłkami

Nogi z kaczki z jabłkami

Nogi z kaczki z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Schab pieczony na pomarańczach

Schab pieczony na pomarańczach

Schab pieczony na pomarańczach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Gulasz świąteczny

Gulasz świąteczny

Gulasz świąteczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od świątecznego karpia? Prosty sposób »

Chleb: Piec samodzielnie czy kupować w sklepie? »

Nie rób tego swojej patelni! Będzie się nadawała do wyrzucenia »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Odpoczynek po grillu

Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...

Odsłon: 193

60 min
2
30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Letnia sałatka

Dzisiaj podaję przepis na sałatkę letnią. Sałatka prosta w wykonaniu a za raz...

Odsłon: 119

60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z marchewki, pomarańczy i rodzynek podana na sałacie

Polecam bardzo pyszną sałatkę z marchewki, pomarańczy oraz rodzynek. Sałatka...

Odsłon: 88

30 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami

Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...

Odsłon: 84

30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Surówka z dyni

Prosta, nie skomplikowana ,szybka w przygotowaniu a za razem bardzo smaczna s...

Odsłon: 50

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Wojna o barszcz ukraiński. Nowy wymiar konfliktu

Od ponad 130 dni trwa już wojna w Ukrainie, po najeździe rosyjskiego agresora. Jednym z podstawowych celów narodu ukraińskiego stała się obrona tra...

0
Informacje Taką owsiankę jada Anna Lewandowska. Czy to sekret jej zdrowej figury?

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na owsiankę, którą poleca na słodkie śniadanie. Zrobisz ją z podstawowych składników i w zaledwie kilka m...

0
Informacje Cukinia przepisy dietetyczne. Jakie proste dania możesz zrobić z cukinii?

W zdrowej diecie nie może zabraknąć warzyw. Zawierają witaminy i minerały oraz błonnik, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu...

1
Informacje Nowoczesne meble kuchenne na wymiar. Rozwiązania, które ulepszą Twoją kuchnię

Coraz więcej osób decyduje się na montaż kuchni na wymiar. Za takim rozwiązaniem przemawiają nie tylko kwestie praktyczne, ale także estetyka. O il...

0