Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłka w szlafroczkach"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 861
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 53
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2116
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4125
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 861
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 53
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2116
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4125
Składniki
• na 4 sztuki •: 65 min •Porcja: 365 kcal •Cena porcji: ok. 2 zł
Płat francuskiego ciasta rozwiń, ułóż na ściereczce i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Następnie ostrożnie wytnij środki z pestkami, tak aby nie uszkodzić ścianek owoców.
Bakalie drobno posiekaj. Wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem. Wydrążone jabłka napełnij bakaliowym nadzieniem. Odetnij kawałek ciasta francuskiego, wytnij z niego listki. Resztę potnij na 4 kwadraty. Jabłka ustaw na kwadratach ciasta. Rogi unieś do góry, zlep ponad jabłkami. Przylep listki.
Jabłka w szlafroczkach ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Jabłka możesz podać z sosem waniliowym, czekoladowym, bitą śmietaną lub lodami.Źródło: Naj