Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada z serkiem mascarpone"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 812
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 812
Składniki
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z 1/3 szkl. cukru i 3 łyżkami letniej wody. Białka ubij z 1/3 szkl. cukru na sztywną pianę. Połącz z utartymi żółtkami. Do masy jajecznej wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wylej na prostokątną blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 12–15 minut w temp. 200 stopni. Wystudź.
Truskawki oczyść, umyj, osusz. Kilka owoców odłóż do dekoracji, połowę pozostałych zmiksuj na gładko, a resztę potnij na kawałki.
Biszkopt przełóż na wilgotną ściereczkę, usuń pergamin. Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając.
Mascarpone, twaróg, sok z cytryny, resztę cukru oraz cukier waniliowy utrzyj na gładko. Dodaj żelatynę, mus truskawkowy oraz pokrojone na kawałki truskawki, wymieszaj. Odstaw na 30 minut.
Tężejący krem rozsmaruj na biszkopcie, zwiń. Roladę schładzaj 2 godziny. Odłożone truskawki potnij i udekoruj nimi ciasto.Źródło: Naj