Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Arbuzowe piramidki z wątróbką"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3003
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3003
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Wątróbkę oczyść dokładnie z błonek, delikatnie umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, posiekaj na małe kawałki. Oprósz mąką, wymieszaj. Obierz cebulę, drobno ją poszatkuj. Koperek opłucz i osusz, oderwij piórka z gałązek, posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć przygotowaną wątróbkę, przesmaż. Dodaj cebulę, smaż jeszcze 3 minuty. Usmażoną wątróbkę przestudź, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z koperkiem. Obierz arbuza, pozbaw pestek. Z miąższu wytnij plastry. Mozzarellę pokrój w ten sam sposób. Na talerzu układaj wieżyczki z arbuza i sera, obłóż je wątróbką z cebulą.
Na patelnię po wątróbce włóż dżem, podlej łyżką wody, zagrzej i rozmieszaj. Dodaj łyżkę octu oraz sos sojowy do smaku. Podawaj do dania.
Czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 1,90 zł, 8 porcji.
Nawet jeśli goście lub domownicy nie przepadają za wątróbką, to danie ich przekona. Podroby muszą jednak być zamrożone. Tylko wówczas uda ci się pokroić wątróbkę w bardzo cienkie paski. Obtocz je w mące i usmaż na oleju. Gotowe „frytki” dopraw solą i pieprzem.
Dobra rada. Arbuz puszcza sok, więc przystawkę szykuj tuż przed podaniem.Źródło: Świat kobiety