Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bezglutenowe kartacze z owocami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 51
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 282
Składniki
Mąki wymieszaj z kurkumą i wsyp do miski. Wodę podgrzej i rozpuść w niej masło. Do mieszanki mąk powoli wlewaj wodę i zagniataj ciasto (wlej tyle wody, by było elastyczne). Zawiń je w folię i odłóż na 20 minut.
Czereśnie umyj, osusz i wypestkuj. Pokrój na połówki. Morele potnij na kawałeczki. Owoce wymieszaj z serkiem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wytnij kółka. Na każde nałóż po łyżeczce farszu i zlep po bokach.
Wrzuć do wrzącej osolonej wody z olejem. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na sitko, by obciekły.
Pierogi wyłóż od razu na ogrzane talerze. Podawaj udekorowane listkami melisy lub mięty.
Z masełkiem
2-3 łyżki masła wolno rozpuść. Wrzuć 2 łyżki posiekanych orzechów i migdałów bez skórki. Polej pierogi.Źródło: Naj