Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami najlepsze zdrowe produkty można zniszczyć gdy brakuje nam wiedzy o ich obróbce. Warto przyswoić sobie trochę tej wiedzy tajemnej. Mamy właśnie sezon na pyszne kalafiory i zdrowe brokuły. Niestety najczęściej ich zwyczajne ugotowanie i podanie jest niewłaściwe. Gotowanie to sztuka i jak każda sztuka ma zasady i ramy których należy się trzymać. Właściwa obróbka i podanie gwarantuje zdrowy i pożywny posiłek. Niewłaściwa tylko to, że napychamy się bezwartościowymi trocinami. Kalafiory i brokuły gotujemy zawsze bez przykrycia. Zazwyczaj pani domu tłumaczy się chęcią ograniczenia nieprzyjemnego zapachu, które te warzywa wydzielają podczas gotowania. Nieprzyjemnego zapachu pozbędziemy się wietrząc a nie przykrywając garnek pokrywką. Można też do wody dodać trochę mleka, to zabije najgorszy zapach. Szczególnie dobrze zrobi to kalafiorowi który oprócz tego będzie ładnie jasny. Warto jeśli już solimy wodę do gotowania, dodać szczyptę cukru (fruktozy, ksylitolu w zdrowszej wersji). Stara prawda kuchenna mówi, ze jeśli coś solimy to należy dać również odrobinę cukru dla przełamania smaku. Brokuły i inne kalafiorowate oraz warzywa kapustne zawierają goitrogeny, które spowalniają przemianę materii i w efekcie napędzają tycie oraz upośledzają wchłanianie jodu co z kolei zaburza prace tarczycy. Związki te ulatniają się podczas gotowania, ugotowane właściwie warzywo ma ich ok 30% mniej, dlatego przykrywanie garnka pokrywką jest niewłaściwe. A wydawałoby się, że nie ma nic lepszego w zdrowej diecie jak brokuł. A i owszem ale pod warunkiem, że ugotujemy go bez przesadnej ilości soli w odkrytym garnku, nie rozgotowując. A podamy nie z bułką na masełku a z sosem czosnkowym lub ziołowym na jogurcie, bądź polany dobrą oliwą doprawioną czuszką i zielonymi ziołami. Niezła wersja to kalafior polany sosem z gotowanych pomidorów z duża ilością czosnku, bazylii, cebulki cukrowej i czarnych oliwek.
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 64
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 576
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 64
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 576
Składniki