Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brukselka na kruchej tarcie"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
<strong>Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>
Ciasto: mąkę przesiej do miski, wbij jajko, dodaj sól, proszek do pieczenia, łyżkę zimnej wody oraz margarynę. Zagnieć kruche ciasto i schłodź. Wylep nim formę do tart, resztę zachowaj na kratkę.
Nadzienie: brukselkę ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Wyłóż ją na kruchy spód. Do garnka włóż biały ser. Wbij jajko, dodaj śmietanę oraz posiekany czosnek i zmiksuj. Przypraw solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym czarnym. Przygotowaną masę wylej na brukselkę.
Z reszty ciasta uformuj paseczki, ułóż je na wierzchu tarty, tworząc kratkę. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C. Smaczna jest na ciepło i na zimno. Do nadzienia warto dodać trochę zrumienionego boczku lub wędzonki.
Czas przygotowania 70 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,60 złŹródło: Chwila dla Ciebie