Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Brukselka na kruchej tarcie"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7876
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1103
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13644
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7876
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1103
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13644
Składniki
<strong>Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>
Ciasto: mąkę przesiej do miski, wbij jajko, dodaj sól, proszek do pieczenia, łyżkę zimnej wody oraz margarynę. Zagnieć kruche ciasto i schłodź. Wylep nim formę do tart, resztę zachowaj na kratkę.
Nadzienie: brukselkę ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Wyłóż ją na kruchy spód. Do garnka włóż biały ser. Wbij jajko, dodaj śmietanę oraz posiekany czosnek i zmiksuj. Przypraw solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym czarnym. Przygotowaną masę wylej na brukselkę.
Z reszty ciasta uformuj paseczki, ułóż je na wierzchu tarty, tworząc kratkę. Piecz ok. 40 min w temp. 180°C. Smaczna jest na ciepło i na zimno. Do nadzienia warto dodać trochę zrumienionego boczku lub wędzonki.
Czas przygotowania 70 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,60 złŹródło: Chwila dla Ciebie