Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cielęcy blok z kolorowym pieprzem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28614
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28614
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Warzywa oczyść i razem z cielęciną pokrój. Zalej winem, przemieszaj. Marynuj 2 dni. Mięso oczyść z warzyw, obsmaż na smalcu. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Podlej gorącą wodą. Gotuj na małym ogniu 2 godz. Po tym czasie dołóż oczyszczone i umyte wątróbki, duś 5 min.
Kajzerkę namocz w wodzie, po kilku minutach dobrze od- ciśnij. Mięso z wątróbkami oraz kajzerkę zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Wbij jajka i wlej alkohol. Masę przypraw do smaku suszonym tymiankiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Starannie wyrób ją rękoma tak, by dostało się do niej jak najwięcej powietrza (dzięki temu upieczony pasztet będzie miękki i puszysty).
Podłużną formę żaroodporną posmaruj smalcem i wysyp bułką tartą. Napełnij ją masą mięsną. Przykryj plasterkami słoniny i piecz 55 min w 180 st. Zdejmij słoninę, pasztet posyp kolorowym pieprzem i szałwią. Piecz jeszcze 15 min.Źródło: Tina