Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cielęcy blok z kolorowym pieprzem"
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72526
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 536
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15584
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3414
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72526
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 536
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15584
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3414
Składniki
Warzywa oczyść i razem z cielęciną pokrój. Zalej winem, przemieszaj. Marynuj 2 dni. Mięso oczyść z warzyw, obsmaż na smalcu. Dodaj pokrojony w kostkę boczek. Podlej gorącą wodą. Gotuj na małym ogniu 2 godz. Po tym czasie dołóż oczyszczone i umyte wątróbki, duś 5 min.
Kajzerkę namocz w wodzie, po kilku minutach dobrze od- ciśnij. Mięso z wątróbkami oraz kajzerkę zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Wbij jajka i wlej alkohol. Masę przypraw do smaku suszonym tymiankiem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Starannie wyrób ją rękoma tak, by dostało się do niej jak najwięcej powietrza (dzięki temu upieczony pasztet będzie miękki i puszysty).
Podłużną formę żaroodporną posmaruj smalcem i wysyp bułką tartą. Napełnij ją masą mięsną. Przykryj plasterkami słoniny i piecz 55 min w 180 st. Zdejmij słoninę, pasztet posyp kolorowym pieprzem i szałwią. Piecz jeszcze 15 min.Źródło: Tina