Do góry

Dania główne Przepis na:

CUKINIA FASZEROWANA "duma działkowca"

CUKINIA FASZEROWANA duma działkowca

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 43

Dodano:

Odsłon: 15720

EFEKTOWNY, SMACZNY, ale troszeczkę pracochłonny obiad bez tradycyjnych ziemniaczków

Składniki

  • cukinia, 1 przynajmniej średniej wielkości
  • mięso mielone, jedno opakowanie
  • marchew, 1-2
  • por, 1(ale duży)
  • pietriszka, 1(duża)
  • seler, 1/2 - 1
  • cebula (może być biała i czerwona - polecam), 3-4 (zależnie od wielkości)
  • rozmaryn, łyżeczka
  • mięta (jeśli nie mamy rozrywamy torebkę z herbatą miętową), łyżeczka
  • oregano, łyżeczka
  • sól i pieprz, do przyprawienia
  • śmietanka 30%, około 1/3 szklanki
  • przecier pomidorowy, 2-3 łyżki
  • oliwa lub olej, 4-5 - do smażenia
  • masło śmietankowe, do nasmarowania naczynia
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • jajko, 1
  • ser, (ok.10dag) do obsypania i zapieczenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
CUKINIA FASZEROWANA "duma działkowca"

Przygotowanie

  1. naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem,

  2. cukinię myjemy, przekrawamy na pół, przy pomocy łyżki wybieramy gniazda nasienne tworząc "łódeczki", nacieramy w środku solą,

  3. cebulę obieramy, kroimy w kostkę,

  4. marchew obieramy kroimy w "piórka" (paski);

  5. pietruszkę obieramy kroimy w "piórka";

  6. seler obieramy kroimy w "piórka";

  7. w porze "pozbywamy się zielonego" kroimy w "piórka",

  8. czosnek drobno siekamy;

  9. rozgrzewamy piekarnik do około 200''C;

  10. wlewamy na patelnie odrobinę (1-2 stołowe łyżki) oleju, rozgrzewamy go, wrzucamy połowę ilości cebuli i po minucie podlewamy ją 2-3 łyżkami wody (lub wina gronowego);

  11. kiedy cebulka zaczyna się szklić, wrzucamy na patelnię mięso mielone, łyżeczkę mięty, łyżeczkę rozmarynu, posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy około 7min;

  12. wyłączamy ogień pod patelnią, w miseczce roztrzepujemy jajko i mieszamy je z farszem;

  13. farsz wkładamy w "łódeczki" - można z dużym naddatkiem;

  14. nafaszerowane "łódeczki" wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy 2-3 łyżki wody (lub białego wina) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20min;

  15. ponownie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju (2-32 łyżki) i wrzucamy pozostałą cebulę podlewamy 2 łyżeczkami wody lub wina gronowego;

  16. kiedy cebula zaczyna się szklić, wrzucamy pokrojoną w "piórka" marchew, pietruszkę por i seler;

  17. kiedy warzywa są na wpół miękkie do miseczki wlewamy około 1/3 szklanki śmietany 30%, roztrzepujemy w niej 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i zalewamy tym warzywa;

  18. cały sos trochę redukujemy (mieszając trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje) doprawiamy solą i pieprzem;

  19. ser trzemy w wiórki;

  20. po 20 min wyjmujemy naczynie z piekarnika, a z naczynia cukinię (UWAGA: łatwo się poparzyć!);

  21. do naczynia wlewamy sos z warzywami;

  22. na warzywach układamy cukinię;

  23. wszystko obficie zasypujemy serem;

  24. posypujemy oregano;

  25. wstawiamy do piekarnika na kolejne 20min..

    UWAGA: w starej cukinii skórka jest nie jadalna - twarda, ale mimo to cukinii nie obieramy ponieważ trzyma ona "łódeczki" w całości

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hurragan76 06 sierpnia 2011 przez tą "cherbatę" teraz piję tylko kawę

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

schakira 06 września 2009 Też lubię prostotę, a twoje dania są imponujące i wręcz zachęcają do gotowania, żona musi być dumna...;))) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń