Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moje ulubione danie z kuchni pakistańskiej
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231700
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4932
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36224
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1391
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231700
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4932
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36224
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1391
        
        
                Składniki
Cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praske, ścieramy imbir na tarce, pomidor obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, bakłazany kroimy w cienkie plasterki, obrane ziemniaki kroimy w niedużą kostkę. Podgrzewamy olej, dodajemy czosnek i imbir, chwilkę smażymy, dodajemy cebulę i pozostawiamy do zeszklenia. Dodajemy pomidory mieszamy i przykrywamy, od czasu do czasu mieszamy do momentu aż pomidory sie rozpadną. dodajemy sól, kurkume i chili. Mieszamy ,chwilke podsmażamy.
Dodajemy bakłażany, mieszamy ( można dodać odrobinkę wody) przykrywamy i mieszamy i tak okolo kilku minut aż bakłazany zaczną mięknąc, dodajemy ziemniaki i przykrywamy. Całość dusimy na małym ogniu do rozpadniecia sie bakłazanów i do miekkości ziemniaków. Często mieszamy ( jesli potrzeba to podlewac odrobinką wody ale zazwyczaj woda z bakłażanów jest wystarczająca). Kiedy ziemniaki są miekkie i bakłażan się rozpadł odkrywamy i odparowujemy wodę. Podawać ze specjanym chlebkiem pakistańskim (chapati) albo ryżem basmati. Ja najbardziej lubię z chapati. Smacznego