Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moje ulubione danie z kuchni pakistańskiej
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 129
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2216
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4115
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 67
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1441
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 129
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2216
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4115
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 67
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1441
Składniki
Cebule kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praske, ścieramy imbir na tarce, pomidor obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, bakłazany kroimy w cienkie plasterki, obrane ziemniaki kroimy w niedużą kostkę. Podgrzewamy olej, dodajemy czosnek i imbir, chwilkę smażymy, dodajemy cebulę i pozostawiamy do zeszklenia. Dodajemy pomidory mieszamy i przykrywamy, od czasu do czasu mieszamy do momentu aż pomidory sie rozpadną. dodajemy sól, kurkume i chili. Mieszamy ,chwilke podsmażamy.
Dodajemy bakłażany, mieszamy ( można dodać odrobinkę wody) przykrywamy i mieszamy i tak okolo kilku minut aż bakłazany zaczną mięknąc, dodajemy ziemniaki i przykrywamy. Całość dusimy na małym ogniu do rozpadniecia sie bakłazanów i do miekkości ziemniaków. Często mieszamy ( jesli potrzeba to podlewac odrobinką wody ale zazwyczaj woda z bakłażanów jest wystarczająca). Kiedy ziemniaki są miekkie i bakłażan się rozpadł odkrywamy i odparowujemy wodę. Podawać ze specjanym chlebkiem pakistańskim (chapati) albo ryżem basmati. Ja najbardziej lubię z chapati. Smacznego