Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciekawe i oryginalne danie, dobre na małe przyjęcia
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
2/3 cebuli drobno zsiekać, 2/3 główki czosnku rozetrzeć wrzucić do garnka na rozgrzany olej i zeszklić /nie rumienić/ wrzucić kurczaka /filet pokroić w kostkę, jeśli dodajemy całego kurczaka to podzielić na małe porcje bez skóry ale z kością/. dodać curry ok 2 łużeczek i chili /jak kto lubi-więcej lub mniej/ podlać odrobiną wody dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu, delikatnie mieszając i podlewając wodą aż wytworzy się zawiesisty sos. Dusić wbrew pozorom dość długo nawet godzinę. Należy uważać aby sos się nie przypalił.
Ryż- do garnka na rozgrzany olej wrzucić pozostałą cebulę i czosnek. Zeszklić. Wsypać suchy ryż i mieszając podsmażyć go kilka minut aż wszystkie ziarna będą lekko wilgotne od oleju. Dodać wodę ok 2x tyle ile ryżu /objętościowo, dołożyć groszek /można dla koloru dodać drobno poszatkowanej marchewki/ dosypać 1 łyżeczkę curry i posolić do smaku. Na wolnym ogniu zagotować i mieszając cały czas aby ryż się nie przypalił, poczekać aż "wypije wszystką wodę", wówczas przykryć pokrywką, garnek zawinąć w gazetę i ręcznik i wsadzić najlepiej pod kołdrę na 1 godzinę.
podawać bardzo gorące, jako dodatki pasują np świeże ogórki, cebula pokrojona w ćwiartki, miękkie owoce typu gtruszka, jabłko, ananas, melon - szczególnie jak curry podajemy pikantne
to curry nauczył mnie gotować znajomy Hindus z Bombaju wiele lat temu, ale przepis jest cały czas doskonały. Smacznego