Dania główne Przepis na:
Curry z kurczaka

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2
Dodano: 01.06.2010
Odsłon: 1878
Składniki
- kurczak /może być filet albo cały/, 1-1,2 kg
- cebula, ok 07 kg
- czosnek, 1 główka
- przecier pomidorowy, 2-3 łyżki stołowe
- curry powder /najlepsze z Madrasu/, 3-4 łyżeczki
- głoszek zielony, puszka
- ryż biały długi, ok 0,5 kg
- olej /nie oliwa/, sól, chili
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
2/3 cebuli drobno zsiekać, 2/3 główki czosnku rozetrzeć wrzucić do garnka na rozgrzany olej i zeszklić /nie rumienić/ wrzucić kurczaka /filet pokroić w kostkę, jeśli dodajemy całego kurczaka to podzielić na małe porcje bez skóry ale z kością/. dodać curry ok 2 łużeczek i chili /jak kto lubi-więcej lub mniej/ podlać odrobiną wody dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu, delikatnie mieszając i podlewając wodą aż wytworzy się zawiesisty sos. Dusić wbrew pozorom dość długo nawet godzinę. Należy uważać aby sos się nie przypalił.
-
Ryż- do garnka na rozgrzany olej wrzucić pozostałą cebulę i czosnek. Zeszklić. Wsypać suchy ryż i mieszając podsmażyć go kilka minut aż wszystkie ziarna będą lekko wilgotne od oleju. Dodać wodę ok 2x tyle ile ryżu /objętościowo, dołożyć groszek /można dla koloru dodać drobno poszatkowanej marchewki/ dosypać 1 łyżeczkę curry i posolić do smaku. Na wolnym ogniu zagotować i mieszając cały czas aby ryż się nie przypalił, poczekać aż "wypije wszystką wodę", wówczas przykryć pokrywką, garnek zawinąć w gazetę i ręcznik i wsadzić najlepiej pod kołdrę na 1 godzinę.
-
podawać bardzo gorące, jako dodatki pasują np świeże ogórki, cebula pokrojona w ćwiartki, miękkie owoce typu gtruszka, jabłko, ananas, melon - szczególnie jak curry podajemy pikantne
-
to curry nauczył mnie gotować znajomy Hindus z Bombaju wiele lat temu, ale przepis jest cały czas doskonały. Smacznego
Komentarze do przepisu (0)