Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deserowe naleśniki"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3771
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3814
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3771
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3814
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Składniki
Jajko wbij do miski, rozkłóć, a potem połącz z mąką (na cienkie, chrupiące naleśniki najlepsza będzie krupczatka). Dodaj mleko oraz gazowaną wodę mineralną. Wsyp szczyptę soli.
Przygotowane połącz starannie za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty. Odstaw na minimum 30 minut, by ciasto zgęstniało (powinno przypominać śmietanę). W razie potrzeby dolej trochę wody mineralnej lub wsyp 1-2 łyżki mąki.
Płaską patelnię posmaruj cienką warstwą oleju. Nabieraj niewielkie porcje ciasta i smaż bardzo cienkie rumiane placki. Co pewien czas, dolewaj kilka kropli oleju, by placki nie przywarły do patelni.
Owoce sezonowe, (np. jagody, truskawki, maliny, porzeczki, poziomki) przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz na sicie, a następnie pozbaw ewentualnych szypułek. Większe sztuki pokrój w grube plasterki lub na ćwiartki.
Na każdym naleśniku rozłóż część owoców. Dowolnie zwijaj (w rulony lub w trójkąty). Układaj na talerzykach. Deser udekoruj pozostałymi owocami. Posyp cukrem. Jeśli chcesz, możesz także podać do naleśników ubitą na sztywno śmietanę lub roz puszczoną czekoladę.Źródło: Świat kobiety