Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszone w winie z makaronem

Duszone w winie z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Duszone w winie z makaronem"

Składniki

  • 50 dag kurek
  • 30 dag makaronu grube wstążki
  • 1 spory pęczek dymek
  • 10 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 4 łyżki masła
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka drobno startego parmezanu
  • sól
  • biały pieprz. Przygotowanie: 45 min; Cena porcji: 4
  • 45 zł; Porcja: 470 kcal
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Duszone w winie z makaronem

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyść, ew. krótko opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Większe sztuki potnij na połówki, małe – pozostaw w całości.

  2. W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Wrzuć makaron. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut.

  3. Dymki oczyść, pokrój na kawałeczki. Plasterki boczku potnij w paseczki. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć boczek, lekko go zrumień. Dodaj kurki i smaż razem przez 5 minut. Następnie grzyby podlej winem i duś jeszcze 5 minut.

  4. Po 2–3 minutach do składników na patelni dołóż pokrojone dymki. Dolej śmietanę. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

  5. Makaron odcedź, dobrze osącz. Przełóż na patelnię. Posyp startym serem. Dobrze wymieszaj. Krótko razem podgrzej. Danie wyłóż na talerze i od razu podawaj.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń