Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżem z agrestu i kiwi"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Agrest umyj, następnie usuń szypułki oraz ogonki. Każdy owoc w kilku miejscach nakłuj szpilką. Owoce kiwi obierz ze skórki, pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Agrest oraz kiwi włóż do garnka, dodaj 1 i 1 szklanki cukru. Odstaw na ok. 30 min, aż owoce puszczą sok. Następnie garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj pozostały cukier oraz sok z cytryny. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20-30 min, często mieszając. Następnego dnia powtórz czynność: doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20-30 min. Aby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, niewielką ilość nałóż na schłodzony w zamrażarce talerzyk. Palcem przejedź po powierzchni dżemu. Jeśli się delikatnie zmarszczy i zachowa nadany kształt, jest gotowy i można go przelać do słoiczków. Jeśli jest zbyt rzadki, odstaw go na kilkanaście godzin i przesmaż ponownie.
Gorący dżem przełóż do czystych, gorących słoików (wcześniej wyparz je przez 15-20 min w piekarniku w temp. 100°C). Każdy słoik szczelnie zakręć i postaw na 30 minut do góry dnem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Słoiczek: 680 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie