Do góry

Dania główne Przepis na:

Dżem z agrestu i kiwi

Dżem z agrestu i kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 11

Smaczny pomysł na "Dżem z agrestu i kiwi"

Składniki

  • 1 kg agrestu
  • 80 dag owoców kiwi (ok. 10 sztuk)
  • 70-80 dag cukru
  • sok z 1 cytryny. Ponadto: 5-6 słoiczków o poj. 200 ml
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem z agrestu i kiwi

Przygotowanie

  1. Agrest umyj, następnie usuń szypułki oraz ogonki. Każdy owoc w kilku miejscach nakłuj szpilką. Owoce kiwi obierz ze skórki, pokrój w niezbyt dużą kostkę.

  2. Agrest oraz kiwi włóż do garnka, dodaj 1 i 1  szklanki cukru. Odstaw na ok. 30 min, aż owoce puszczą sok. Następnie garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj pozostały cukier oraz sok z cytryny. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20-30 min, często mieszając. Następnego dnia powtórz czynność: doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20-30 min. Aby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, niewielką ilość nałóż na schłodzony w zamrażarce talerzyk. Palcem przejedź po powierzchni dżemu. Jeśli się delikatnie zmarszczy i zachowa nadany kształt, jest gotowy i można go przelać do słoiczków. Jeśli jest zbyt rzadki, odstaw go na kilkanaście godzin i przesmaż ponownie.

  3. Gorący dżem przełóż do czystych, gorących słoików (wcześniej wyparz je przez 15-20 min w piekarniku w temp. 100°C).  Każdy słoik szczelnie zakręć i postaw na 30 minut do góry dnem.

  4. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Słoiczek: 680 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń