Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dżem z agrestu i kiwi"
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 121
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 131
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 135
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 27
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 25
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 121
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 131
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 135
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 27
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 25
Składniki
Agrest umyj, następnie usuń szypułki oraz ogonki. Każdy owoc w kilku miejscach nakłuj szpilką. Owoce kiwi obierz ze skórki, pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Agrest oraz kiwi włóż do garnka, dodaj 1 i 1 szklanki cukru. Odstaw na ok. 30 min, aż owoce puszczą sok. Następnie garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj pozostały cukier oraz sok z cytryny. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20-30 min, często mieszając. Następnego dnia powtórz czynność: doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20-30 min. Aby sprawdzić czy dżem ma odpowiednią konsystencję, niewielką ilość nałóż na schłodzony w zamrażarce talerzyk. Palcem przejedź po powierzchni dżemu. Jeśli się delikatnie zmarszczy i zachowa nadany kształt, jest gotowy i można go przelać do słoiczków. Jeśli jest zbyt rzadki, odstaw go na kilkanaście godzin i przesmaż ponownie.
Gorący dżem przełóż do czystych, gorących słoików (wcześniej wyparz je przez 15-20 min w piekarniku w temp. 100°C). Każdy słoik szczelnie zakręć i postaw na 30 minut do góry dnem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Słoiczek: 680 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie