Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Egzotyczne szaszłyki"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1335
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25216
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1335
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25216
Składniki
Pierś kurczaka opłucz, pokrój na plasterki. Przykryj je folią spożywczą i rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, a następnie każdy płat pokrój w szerokie paski. Oprósz je solą oraz pieprzem.
Pół ananasa obierz, pokrój na kawałki. Jeden strąk papryki opiecz (15 min), ostudź w woreczku foliowym i obierz. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Drugą paprykę oczyść, pokrój na kawałki.
Rozetrzyj w oleju 1 łyżeczkę pasty curry, dodaj 4 przeciśnięte przez praskę lub obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, starty korzeń świeżego imbiru (łyżeczkę) i łyżeczkę kuminu. Do marynaty włóż mięso.
Pieczoną paprykę wy- mieszaj z sosem chili (słodko-kwaśnym), łyżką sosu sojowego oraz dwoma łyżkami przecieru pomidorowego. Powstały sos dopraw do smaku solą. Mięso kurczaka nadziewaj na patyki do szaszłyków przetykając je ananasem i kawałkami surowej papryki. Piecz 15-20 min w 180 st. Podawaj z sosem.
Czas ok. 45 min; porcja – 160 kcal, cena 2,70 zł.Źródło: Świat kobiety