Do góry

Dania główne Przepis na:

Egzotyczne szaszłyki

Egzotyczne szaszłyki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Egzotyczne szaszłyki"

Składniki

  • 60 dag piersi kurczaka
  • pieprz
  • 1/2 ananasa
  • 2 papryki
  • 100 ml oleju
  • pasta curry
  • czosnek
  • sól
  • imbir
  • kumin
  • 150 ml sosu chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przecier pom
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Egzotyczne szaszłyki

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka opłucz, pokrój na plasterki. Przykryj je folią spożywczą i rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa, a następnie każdy płat pokrój w szerokie paski. Oprósz je solą oraz pieprzem.

  2. Pół ananasa obierz, pokrój na kawałki. Jeden strąk papryki opiecz (15 min), ostudź w woreczku foliowym i obierz. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Drugą paprykę oczyść, pokrój na kawałki.

  3. Rozetrzyj w oleju 1 łyżeczkę pasty curry, dodaj 4 przeciśnięte przez praskę lub obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, starty korzeń świeżego imbiru (łyżeczkę) i łyżeczkę kuminu. Do marynaty włóż mięso.

  4. Pieczoną paprykę wy- mieszaj z sosem chili (słodko-kwaśnym), łyżką sosu sojowego oraz dwoma łyżkami przecieru pomidorowego. Powstały sos dopraw do smaku solą. Mięso kurczaka nadziewaj na patyki do szaszłyków przetykając je ananasem i kawałkami surowej papryki. Piecz 15-20 min w 180 st. Podawaj z sosem.

  5. Czas ok. 45 min; porcja – 160 kcal, cena 2,70 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń