Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, masło, wodę i zagnieć elastyczne, nielepiące się ciasto. Włóż je na pół godziny do lodówki.
Pierś z kurczaka potnij w niewielką kostkę.
Czosnek posiekaj, cebulę pokrój w piórka, po czym zeszklij na patelni. Gdy zmiękną, dodaj mięso i dopraw. Smaż 7-10 minut.
Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj kółka o średnicy szklanki. Na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu i startego sera, zlep, a następnie odłóż na posypaną mąką blaszkę.
Posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem i posyp resztą sera. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj około 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Do empanadas serwuj białe półwytrawne wino argentyńskie.
Czas przygotowania: 90 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 350. Stopień trudności: trudne.Źródło: Telemax