Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Falafel z sosem jogurtowo-miętowym"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Ciecierzycę przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na noc, by napęczniała. Po tym czasie odcedź ją i zmiel w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj kolendrę, kardamon i cynamon.
Całość smaż jeszcze przez pół minuty i połącz ze zmieloną ciecierzycą oraz posiekaną natką pietruszki oraz sodą oczyszczoną. Masę wymieszaj i dopraw solą. Następnie uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Smaż je z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Jogurt wymieszaj z posiekaną miętą. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj jako sos do falafela.Źródło: Na żywo