Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Falafel z sosem jogurtowo-miętowym"
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22420
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 162
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 349
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 489
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22420
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 162
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 349
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 489
Składniki
Ciecierzycę przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na noc, by napęczniała. Po tym czasie odcedź ją i zmiel w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj kolendrę, kardamon i cynamon.
Całość smaż jeszcze przez pół minuty i połącz ze zmieloną ciecierzycą oraz posiekaną natką pietruszki oraz sodą oczyszczoną. Masę wymieszaj i dopraw solą. Następnie uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Smaż je z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Jogurt wymieszaj z posiekaną miętą. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj jako sos do falafela.Źródło: Na żywo