Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane pieczarki"
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1404
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 304
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1026
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1404
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 304
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1026
Składniki
Obraną cebulę i plasterki boczku poszatkuj. Zrumień na patelni. Przełóż do miseczki, pozostawiając wytopiony tłuszcz, ostudź. Pomidory opłucz, osusz. Miąższ drobno posiekaj. Ser (np. rokpol) pokrusz. Opłucz kilka gałązek tymianku.
Pieczarki oczyść, opłucz, pozostaw ze skórką. Odkrój nóżki. Kapelusze oprósz solą. Posiekane nóżki wymieszaj z serem, pomidorami, tymiankiem oraz przesmażonym boczkiem i cebulą. Masę dopraw solą oraz pieprzem. Nałóż do kapeluszy pieczarek, ułóż na blasze do pieczenia. Piecz około 20 minut w temp. 180 st.
Kromki chleba pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz i posiekaj. Rozłóż na pieczywie, skrop oliwą. Dołóż do pieczarek na 5 minut przed końcem pieczenia. Całość wyłóż na talerze. Kilka liści sałaty porwij na kawałki, skrop octem wymieszanym z tłuszczem z boczku oraz solą i pieprzem do smaku. Podawaj do pieczarek.
czas ok. 40 min; porcja – 330 kcal, cena 4 złŹródło: Świat kobiety