Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany indyk

Faszerowany indyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Faszerowany indyk"

Składniki

  • indyk (ok. 2 kg)
  • sól
  • 30 dag mielonej cielęciny
  • kwaśne jabłko
  • 5 dag wątróbek drobiowych
  • 4 szalotki
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • 5 łyżek koniaku
  • kilka gałązek natki
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Indyka oczyść, w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i drobno posiekanego czosnku. Wątróbkę oczyść i pokrój na kawałki. Jabłko, szalotki i natkę drobno posiekaj. Całość wymieszaj z cielęciną. Wlej koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem.

  2. Jeżeli nadzienie będzie zbyt suche, dodaj śmietanę. Indyka nadziej przygotowaną masą. Włóż do brytfanny, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 °C i piecz około 2 godziny. W czasie pieczenia indyka podlewaj tworzącym się sosem.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń