Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-07-2010
Pyszne połączenie smaków, mała rozkosz dla podniebienia ;-)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5384
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 906
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11824
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5384
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 906
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11824
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1346
Składniki
Piersi nacinamy wzdłuż, ale nie do końca tak, aby powstała z nich taka jakby otwarta książka. Smarujemy w środku naszym zielonym pesto z obydwu stron, następnie na jednej ze stron układamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojoną w kosteczkę mozarelle i ścieramy na to parmezan. Następnie przykrywamy drugą stroną naszej piersi, delikatnie, tak jakbyśmy zamykali książkę.
Tak przygotowane piersi zawijamy w naszą szynkę parmeńską. Możemy to zrobić najprościej w następujący sposób. Najpierw kładziemy nasze 3 plastry szynki blisko siebie,równolegle, potem kladziemy naszą przekrojoną pierś na środku i faszerujemy ją, zamykamy na pół i zawijamy nasze pozostałe boki szynki parmeńskiej do środka. Ja nie użyłam wykałaczek bo i pierś i szynka dobrze się ze sobą zlepiają.
Takie piersi wkładamy do nagrzanego do 160-180 C piekarnika i pieczemy aż do delikatnego zbrązowienia szynki, polewając pierś powstałym sosem i obracając 2-3 razy w trakcie pieczenia.
Danie można podawać z ziemniaczkami ugotowanymi w skórce oraz z liśćmi sałaty, którą można polać samym jogurtem greckim. Życzę smacznego!