Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grzyby marynowane"
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3013
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 235
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3013
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 235
Składniki
Grzyby oczyść, większe pokrój. Gotuj przez 3-5 minut w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Wyłóż na durszlak, odsącz i ostudź.
Obierz cebulę i pokrój na kawałki. Oczyść marchew i pietruszkę, pokrój w plasterki. Papryczki chili przetnij na pół wzdłuż, wyjmij nasiona i opłucz. Ostudzone grzyby układaj na przemian z warzywami w słoju.
Przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z octem, dodaj cukier, tymianek i nasiona. Wlej marynatę do słoja (warzywa muszą być przykryte). Zakręć i pasteryzuj 30 min w temp. 90 st. C. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Czas przygotowania: 60 minut 260 kcal/słoik.
Nie łącz grzybów z alkoholem. Według niektórych badań, ścina on w żołądku białko grzyba, które staje się jeszcze bardziej odporne na działanie naszych soków trawiennych.
Np. gdy popijesz czernidłaka alkoholem, dochodzi do zatrucia organizmu zawartą w grzybie kopryną, która blokuje rozkład alkoholu doprowadzając tym samym do zatrucia aldehydem octowym.Źródło: Tele Tydzień