Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz bacy z grzybami"
Składniki
Mięso opłucz,osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Grzyby oczyść, szybko opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe grzybki pozostaw w całości. Wędzony boczek potnij na kawałeczki. Marchewki obierz, umyj, przekrój wzdłuż na pół, a potem potnij w półplasterki.
W dużym garnku rozgrzej połowę oleju, zrumień na nim mięso. Oprósz solą oraz pieprzem. Wyjmij. Dolej pozostały olej. Wrzuć grzyby i marchewkę. Smaż je 5-6 minut na dużym płomieniu. Posyp solą oraz pieprzem. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu wysmaż boczek i cebule. Wymieszaj z koncentratem pomidorwym. Krótko razem zasmaż.
Do garnka ponownie włóż mięso oraz grzyby z marchewką. Wrzuć listki laurowe. w garnku podlej piwem i bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 1 godziny i 30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Dodaj je do gulaszu ok. 15 minut przed końcem gotowania. Ponownie przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.
ok. 120 minut, 1 porcja 840 kcal.Źródło: Tina