Do góry

Dania główne Przepis na:

Kabaczki na tarcie

Kabaczki na tarcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Kabaczki na tarcie"

Składniki

  • 15 dag mąki
  • szczypta soli
  • 8 dag zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody. 1 kabaczek
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • kilka listków świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kabaczki na tarcie

Przygotowanie

  1. ok. 95 minut

  2. Zagnieść ciasto z podanych składników, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Kabaczek podzielić na 3 części, jedną odłożyć, resztę pokroić w plastry, dodać do cebuli i poddusić.

  3. Ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, resztę kabaczka zemleć. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Zapiec przez około 10 minut w temp. 200°C.

  4. Wyjąć ciasto, nałożyć masę ziemniaczaną, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć uduszone plasterki kabaczka. Piec przez kolejne 20 minut. Gotową tartę udekorować listkami świeżego tymianku, ewentualnie posypać startym żółtym serem.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń