Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kabaczki na tarcie"
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
ok. 95 minut
Zagnieść ciasto z podanych składników, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę. Kabaczek podzielić na 3 części, jedną odłożyć, resztę pokroić w plastry, dodać do cebuli i poddusić.
Ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, resztę kabaczka zemleć. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Zapiec przez około 10 minut w temp. 200°C.
Wyjąć ciasto, nałożyć masę ziemniaczaną, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć uduszone plasterki kabaczka. Piec przez kolejne 20 minut. Gotową tartę udekorować listkami świeżego tymianku, ewentualnie posypać startym żółtym serem.Źródło: Twoje Imperium