Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaszotto z pęczaku"
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27601
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2918
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4433
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 531
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27601
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2918
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4433
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 531
Składniki
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 340 kcal, cena 1,50 zł.
Cebulę obierz, grubo poszatkuj. Obrany czosnek pokrój w płatki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż, mieszając, na jasnozłoty kolor.
Pęczak przepłucz na sicie, osącz. Wsyp do cebuli z czosnkiem. Wymieszaj starannie, smaż razem kilka minut. Wlej sok jabłkowy, przemieszaj. Ogrzewaj, aż pęczak wchłonie cały płyn.
Dodaj 2-3 ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy. Partiami wlewaj do kaszy po 2-3 chochle gorącego bulionu. Poczekaj, aż kasza wchłonie płyn, dolej kolejną porcję. Gotuj do wyczerpania bulionu oraz miękkości kaszy.
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do kaszy razem ze startym serem. Wymieszaj, og rzewaj 3-4 min. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, zdejmij naczynie z ognia. Kaszotto dopraw solą i pieprzem, ozdób ziołami. Podawaj z wiórkami masła.
Pęczak (gruba kasza jęczmienna zwana też krupami) oraz kasza gryczana mają na ziarenkach mączny pył, dlatego przed gotowaniem należy je bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Nie robi się tego natomiast z łamanymi kaszami (np. jęczmienną kaszą wiejską czy perłową).Źródło: Świat kobiety