Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kaszotto z pęczaku"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
porcje, czas ok. 40 min; porcja – 340 kcal, cena 1,50 zł.
Cebulę obierz, grubo poszatkuj. Obrany czosnek pokrój w płatki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż, mieszając, na jasnozłoty kolor.
Pęczak przepłucz na sicie, osącz. Wsyp do cebuli z czosnkiem. Wymieszaj starannie, smaż razem kilka minut. Wlej sok jabłkowy, przemieszaj. Ogrzewaj, aż pęczak wchłonie cały płyn.
Dodaj 2-3 ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy. Partiami wlewaj do kaszy po 2-3 chochle gorącego bulionu. Poczekaj, aż kasza wchłonie płyn, dolej kolejną porcję. Gotuj do wyczerpania bulionu oraz miękkości kaszy.
Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do kaszy razem ze startym serem. Wymieszaj, og rzewaj 3-4 min. Gdy ser zacznie się rozpuszczać, zdejmij naczynie z ognia. Kaszotto dopraw solą i pieprzem, ozdób ziołami. Podawaj z wiórkami masła.
Pęczak (gruba kasza jęczmienna zwana też krupami) oraz kasza gryczana mają na ziarenkach mączny pył, dlatego przed gotowaniem należy je bardzo dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Nie robi się tego natomiast z łamanymi kaszami (np. jęczmienną kaszą wiejską czy perłową).Źródło: Świat kobiety