Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski leniwe

Kluski leniwe

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 102

Dodano:

Odsłon: 4192

Pyszne i sycące kluski na kaszy mannie, neutralne w smaku - do słodkiego i słonego wyśmienite :D Makro porcji na zdjęciu (z dodatkami): ~ 868 kcal / 43 B / 103 W / 31 T
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE MASY

    1. Wszystkie składniki oprócz soli, masła i cebulki wkładamy do garnka i mieszamy ze sobą na jednolitą masę.

    2. Formujemy małe kuleczki lub inne preferowane kształty z tym, że ciasto jest dosyć klejące więc polecam zwilżyć ręce wodą/olejem.

    Z takiej ilości ciasta wychodzi około 30-35 kulek takich jak na zdjęciu czyli około 2 porcje.

  2. GOTOWANIE I DODATKI

    1. Gotujemy osoloną wodę w dość dużym garnku.

    2. Wrzucamy do wrzątku nasze kluski i czekamy aż wypłyną jednocześnie lekko mieszając aby nie przykleiły się do dna.

    3. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze 3 minuty.

    4. W międzyczasie roztapiamy masło w rondelku aż się zarumieni i dodajemy suszonej cebulki.

    5. Kluski wyjmujemy na talerz, polewamy masełkiem lub czymkolwiek na co przyjdzie nam ochota i zajadamy :)

    Wybór dodatków jest ogromny, smak ich jest tak neutralny, że pasują do wszytskiego. Nawet na sucho można jeść ale wtedy bardzo szybko zatykają ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń