Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i sycące kluski na kaszy mannie, neutralne w smaku - do słodkiego i słonego wyśmienite :D Makro porcji na zdjęciu (z dodatkami): ~ 868 kcal / 43 B / 103 W / 31 T
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35728
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6029
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35728
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6029
        
        
                Składniki
PRZYGOTOWANIE MASY 1. Wszystkie składniki oprócz soli, masła i cebulki wkładamy do garnka i mieszamy ze sobą na jednolitą masę. 2. Formujemy małe kuleczki lub inne preferowane kształty z tym, że ciasto jest dosyć klejące więc polecam zwilżyć ręce wodą/olejem. Z takiej ilości ciasta wychodzi około 30-35 kulek takich jak na zdjęciu czyli około 2 porcje.
GOTOWANIE I DODATKI 1. Gotujemy osoloną wodę w dość dużym garnku. 2. Wrzucamy do wrzątku nasze kluski i czekamy aż wypłyną jednocześnie lekko mieszając aby nie przykleiły się do dna. 3. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze 3 minuty. 4. W międzyczasie roztapiamy masło w rondelku aż się zarumieni i dodajemy suszonej cebulki. 5. Kluski wyjmujemy na talerz, polewamy masełkiem lub czymkolwiek na co przyjdzie nam ochota i zajadamy :) Wybór dodatków jest ogromny, smak ich jest tak neutralny, że pasują do wszytskiego. Nawet na sucho można jeść ale wtedy bardzo szybko zatykają ;)