Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski Szare

Kluski Szare

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 8004

Potrawa z surowych i gotowanych ziemniaków.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kluski Szare

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.

  2. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Starte surowe ziemniaki dokładnie odcisnąć przez sito.

  3. Odciśnięte ziemniaki dodać do przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dokładnie wymięszać.

  4. Urywać rękami kawałki ciasta i formować kluseczki, ja do środka dodaje mięso mielone. Z ziemniaków robie placek na środek placka daje mięso mielone, łącze brzegi ziemniaków i formuję kluskę.

  5. Zagotować wodę w garnku z 1 łyżka soli, wrzucać kluski do gotującej się wody, czas gotowania od wypłynięcia na wierzch to ok 6 minut. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń