Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z dynią posypane bułką

Kopytka z dynią posypane bułką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Kopytka z dynią posypane bułką"

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • 25 dag dyni (bez skóry i pestek)
  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 5 dag twarożku śmietankowego
  • łyżeczka soli
  • bułka tarta i masło do polania kopytek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kopytka z dynią posypane bułką

Przygotowanie

  1. Dynię pokrój, ułóż na folii aluminiowej. Piecz około 20 minut w temp. 180°C, aż zmięknie i zacznie się rozpadać. Ostudź. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, zmiel razem z twarożkiem. Wymieszaj z dynią.

  2. Gdy masa ostygnie, dodaj sól i jajko. Wyrabiając, stopniowo wsypuj mąki (ciasto nie powinno się kleić). Ciasto podziel na trzy części. Z każdej uformuj wałki grubości palca. Pokrój skośnie na kopytka.

  3. Włóż do osolonego wrzątku, gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumień na maśle, polej kopytka.

  4. Przepis przysłała Agnieszka Lalak z Lublina.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń